Fotografi

Hem » Nöjen » Fotografi

Fotografi är konsten, tillämpningen och praktiken att skapa hållbara bilder genom att registrera ljus, antingen elektroniskt med hjälp av en bildsensor eller kemiskt med hjälp av ett ljuskänsligt material som fotografisk film. Fotografi används inom många områden av vetenskap, tillverkning (t.ex. fotolitografi) och företag, liksom för konst, film och videoproduktion, rekreation, hobby och masskommunikation.

Typiskt används en lins för att fokusera ljuset som reflekteras eller avges från objekt till en verklig bild på den ljuskänsliga ytan inne i en kamera under en tidsbestämd exponering. Med en elektronisk bildsensor produceras en elektrisk laddning vid varje pixel, som elektroniskt bearbetas och lagras i en digital bildfil för efterföljande visning eller bearbetning. Resultatet med fotografisk emulsion är en osynlig latent bild, som senare kemiskt ”framkallas” till en synlig bild, antingen negativ eller positiv, beroende på syftet med fotomaterialet och behandlingsmetoden. En negativ bild på film används traditionellt för att fotografera och skapa en positiv bild på en pappersbas, antingen genom att använda en förstorare eller genom kontakttryckning.

Ordet ”fotografi” skapades från de grekiska rötterna φωτός (phōtós), genitiv av φῶς (phōs), ”ljus” och γραφή (graphé) ”representation genom linjer” eller ”ritning”, tillsammans betyder ”att rita med ljus”.

Fotografi är resultatet av att kombinera flera tekniska upptäckter som rör att se en bild och fånga bilden. Upptäckten av kamera obscura (”mörkkammare” på latin) som ger en bild av en scen härstammar från det antika Kina. Grekiska matematiker Aristoteles och Euklid beskrev oberoende av varandra en kamera obscura på 5: e och 4: e århundradet f.Kr. I det 6: e århundradet använde den bysantinska matematikern Anthemius av Tralles en typ av kamera obscura i sina experiment.

Den arabiska fysikern Ibn al-Haytham (Alhazen) (965–1040) uppfann också en kamera obscura samt den första riktiga småhålskameran. Leonardo da Vinci nämner naturliga kamera obscura som bildas av mörka grottor på kanten av en solbelyst dal.

Fotografiets födelse handlade då om att uppfinna sätt att fånga och behålla den bild som kamera obscura producerade. Brittiska uppfinnaren Thomas Wedgwood gjorde det första kända försöket att fånga bilden i en kamera obscura genom att använda ett ljuskänsligt ämne. Han använde papper eller vit läder som behandlats med silvernitrat.

Kameror

En kamera är en bildskapande enhet där en fotografisk platta, fotografisk film eller en elektronisk bildsensor av kisel är mediet som fångar bilden. Inspelningsmediet kan vara själva plattan eller filmen, eller ett digitalt magnetiskt eller elektroniskt minne.

Fotografer kontrollerar kameran och linsen för att ”exponera” ljusinspelningsmaterialet till önskad mängd ljus för att skapa en ”laten bild” (på platta eller film) eller en RAW-fil (i digitala kameror), som efter lämplig behandling konverteras till en användbar bild. Digitala kameror använder en elektronisk bildsensor baserad på ljuskänsliga elektronik som CCD eller CMOS-teknologi. Den resulterande digitala bilden lagras elektroniskt, men kan reproduceras på papper.

Kameran (eller ’camera obscura’) är ett mörkt rum eller kammare från vilken allt ljus utom det som bildar bilden så långt som möjligt utesluts. Den upptäcktes och användes på 1500-talet av målare. Motivet som fotograferas måste dock belysas. Kameror kan variera från små till mycket stora, en hel rum som hålls mörkt medan objektet som ska fotograferas är i ett annat rum där det belyses ordentligt. Detta var vanligt för reproduktionsfotografering av platta kopior när stora filmlaminer användes (se Process camera).

Så snart fotografiska material blev ”snabba” (känsliga) nog för att ta candid eller hemliga bilder, tillverkades små ”detektiv” kameror, vissa faktiskt maskerade som en bok eller handväska eller fickur (Ticka-kameran) eller till och med dolda bakom en Ascot-halsduk med en slipsnål som faktiskt var linsen.

Filmkameran är en typ av fotografisk kamera som tar en snabb följd av fotografier på inspelningsmediet. Till skillnad från en stillbildskamera, som fångar en enda bild i taget, tar filmkameran en serie bilder, var och en kallad en ”bild”. Detta åstadkoms genom en intermittent mekanism. Ramarna spelas senare tillbaka i en filmprojektor med en specifik hastighet, kallad ”bildfrekvensen” (antalet bilder per sekund). Vid visning sammanfogas personens ögon och hjärna de separata bilderna för att skapa illusionen av rörelse.

Fotografier, både monokroma och färg, kan tas och visas genom två sida vid sida-bilder som efterliknar människans stereoskopiska syn. Stereoskopisk fotografi var det första som fångade rörliga figurer. Även om det kallas ”3-D” fotografi i vardagligt tal är den mer korrekta termen stereoskopi.

Digitala kameror

En digitalkamera är en kamera som fångar fotografier i digitalt minne. De flesta kameror som produceras idag är digitala och har i stor utsträckning ersatt de som tar bilder på fotografisk film. Digitalkameror har numera integrerats i mobila enheter som smartphones med samma eller fler funktioner och egenskaper som dedikerade kameror (som fortfarande är tillgängliga). Dedikerade kameror med hög kvalitet och hög upplösning används fortfarande av professionella fotografer och personer som vill ta högkvalitativa bilder.

En digital kamera och en digital filmkamera delar ett optiskt system och använder vanligtvis en lins med en variabel diaphragm för att fokusera ljus på en bildupptagande enhet. Diaphragmet och slutaren släpper in en kontrollerad mängd ljus på bilden precis som med film, men bildupptagning sker elektroniskt istället för kemiskt. Digitala kameror kan dock visa bilder direkt på en skärm efter att de har registrerats och spara eller radera bilder från minnet. Många digitalkameror kan även spela in rörliga videor med ljud. Vissa digitalkameror kan beskära och sy ihop bilder och utföra andra elementära bildredigeringsfunktioner.

En digital systemkamera kan ha objektivet fastmonterat eller vara modulär med en separat objektivmodul, där bildsensor och slutare integreras i objektivmodulen istället för i kamerahuset. ”Lens-style cameras” är kameror som kopplas till en smartphone trådlöst och saknar en sökare och de flesta kontroller som en vanlig kamera har. Bland dessa kameror finns Sony Cyber-shot QX-serien och Kodak PixPro. Andra digitala systemkameror inkluderar enögda spegelreflexkameror (DSLR), digitala kameror utan spegelsystem (DSC) och kameror med en fast halvgenomskinlig spegel, kallade DSLT-kameror.