Blekinge Län

Hem » Regional Anknytning » Blekinge Län

Blekinge län är ett av Sveriges minsta län, men har en rik historia och en unik geografi. Efter att ha tillfallit Sverige år 1658 ingick Blekinge först i Kristianstads län, men bildade år 1683 ett eget län som har bestått sedan dess. Länets geografi är identisk med landskapet Blekinge och är det till ytan minsta länet i Sverige.

Under 1990-talet hade Blekinge län en svår ekonomisk tid med ökad arbetslöshet, men större satsningar har sedan dess gjorts inom den högre utbildningen. Idag har länet en blandad ekonomi, med tillverkningsindustrin som en viktig arbetsgivare. Flera stora internationella företag har filialer i länet, och Sveriges näst största odling av potatis för produktion av stärkelse finns här.

Landskapet är också rikt på naturreservat, där Utklippan, Tallet och Hallarum är några av de mest kända. Mer än 2/3 av länets yta täcks av skog och jordbruket sysselsätter numera cirka 2% av arbetskraften.

Blekinge län har också en rik kulturhistoria, med flera viktiga personligheter som har präglat området. Länsvapnet visar en ek med tre kronor uppträdda på stammen, allt av guld och är densamma som Blekinges landskapsvapen.

Den största tätorten i länet är Karlskrona, följt av Karlshamn och Ronneby. Befolkningen i länet har varit stabil på drygt 150 000 sedan 1960-talet, men andelen personer med utländsk bakgrund har ökat från 9,05% år 2002 till 14,77% år 2014.

Blekinge län är ett vackert område med en rik historia och unik geografi. Trots en svår ekonomisk tid under 1990-talet har länet återhämtat sig och har en diversifierad ekonomi med flera viktiga sektorer.