Slack

Slack är ett program för direktmeddelanden utvecklat av Slack Technologies och ägt av Salesforce. Ursprungligen var Slack utvecklat för professionell och organisatorisk kommunikation, men det har också adopterats som en community-plattform. Användare kan kommunicera med röstsamtal, videosamtal, textmeddelanden, media och filer i privata chattar eller som en del av gemenskaper kallade ”workspaces”. Slack använder också IRC-stil funktioner som t.ex. beständiga chatrum (kanaler) organiserade efter ämne, privata grupper och direktmeddelanden. Utöver dessa online-kommunikationsfunktioner kan Slack integreras med andra programvaror.

Slack började som en intern verktyg för Tiny Speck, ett företag grundat av Stewart Butterfield, under utvecklingen av Glitch, ett online-spel. Slack lanserades för allmänheten i augusti 2013. Butterfield valde namnet ”Slack” som en förkortning för ”Searchable Log of All Conversation and Knowledge” för att ersätta den tidigare kodnamnet ”linefeed”.

Slack kunde tidigare använda icke-proprietära Internet Relay Chat (IRC) och XMPP-meddelandeprotokoll, men företaget stängde de motsvarande portarna i maj 2018.

Slack har många IRC-stil funktioner, inklusive beständiga chatrum (kanaler) organiserade efter ämne, privata grupper och direktmeddelanden. Allt innehåll, inklusive filer, konversationer och personer, är sökbart inom Slack. Användare kan också lägga till emoji-knappar till sina meddelanden, vilket andra användare sedan kan klicka på för att uttrycka sina reaktioner på meddelanden.

Slack-teams tillåter samhällen, grupper eller team att ansluta till en ”workspace” via en specifik URL eller inbjudan skickad av en teamadministratör eller ägare. Även om Slack ursprungligen utvecklades för professionell och organisatorisk kommunikation, har det också blivit en social-community plattform.

Slack har också många integrationsmöjligheter, såsom Google Drive, Trello, Dropbox, Box, Heroku, IBM Bluemix, Crashlytics, GitHub, Runscope, Zendesk och Zapier. Slack har också en API som användare kan använda för att skapa applikationer och automatisera processer. Användare kan också lägga till och anpassa chatbots för att skicka aviseringar eller påminnelser, ge anpassade svar på specifika fraser och så vidare.

Slack har lidit av några incidenter, till exempel en hackning 2015 och flera outages under 2021 och 2022. Trots detta fortsätter Slack att vara en populär kommunikationsplattform för både organisationer och gemenskaper.