Yahoo

Yahoo! är en amerikansk webbtjänstleverantör som grundades i januari 1994 av Jerry Yang och David Filo. Tjänsterna inkluderar en webbportal, en sökmotor (Yahoo Search) och relaterade tjänster, såsom My Yahoo!, Yahoo Mail, Yahoo News, Yahoo Finance, Yahoo Sports och dess annonsplattform, Yahoo! Native. Företaget växte kraftigt under 1990-talet och blev en av pionjärerna på Internet. I slutet av 2000-talet minskade användningen av tjänsten när vissa av dess tjänster avbröts och det tappade marknadsandelar till Facebook och Google. År 2017 förvärvades Yahoo! av Verizon Communications, som senare sålde företaget till investmentfonden Apollo Global Management 2021. Yahoo! fortsätter att erbjuda sina tjänster och är ett aktivt företag med huvudkontor i Sunnyvale, Kalifornien.

Efter flera år av hög popularitet under 1990-talet och början av 2000-talet, började Yahoo att tappa användare till förmån för konkurrenter som Google och Facebook under senare delen av 2000-talet. Företaget gjorde flera försök att vända trenden, men misslyckades och genomgick flera förändringar i ledarskapet.

År 2017 såldes företagets internetverksamhet till Verizon Communications efter flera år av minskande intäkter och flera allvarliga dataläckor. Efter försäljningen bildades företaget Oath Inc., senare omdöpt till Verizon Media, som inkluderade Yahoo, AOL och HuffPost. År 2021 köptes 90% av Yahoo av investmentbolaget Apollo Global Management.

Idag är Yahoo fortfarande en aktiv webbportal som erbjuder flera onlinetjänster, inklusive sökmotor, e-post, nyheter och finansiella tjänster. Tjänsten har dock tappat mycket av sin popularitet jämfört med dess höjdpunkt under 1990-talet och början av 2000-talet.