Välja kreditkort

Kreditkort har blivit en viktig del av vårt dagliga liv, från att använda dem för att betala för varor och tjänster till att boka flygresor och hotellrum. Men vad är egentligen ett kreditkort, och hur fungerar det? I den här artikeln kommer vi att titta närmare på vad ett kreditkort är, hur det fungerar och vad du behöver tänka på när du använder ett kreditkort.

Vad är ett kreditkort?
Ett kreditkort är en typ av betalkort som tillåter användaren att låna pengar från en kreditgivare för att köpa varor och tjänster. När du använder ditt kreditkort för att betala för något så lånar du pengar från kreditgivaren och åtar dig att betala tillbaka det lånade beloppet plus eventuella räntekostnader och andra avgifter.

Hur fungerar ett kreditkort?
När du ansöker om ett kreditkort godkänner kreditgivaren en kreditgräns som motsvarar det högsta beloppet du kan låna från kreditgivaren. Kreditgivaren kan också fastställa en räntesats som du betalar på det lånade beloppet om du inte betalar tillbaka det i tid.

När du använder ditt kreditkort för att betala för något så dras det lånade beloppet från din kreditgräns. Du får en faktura från kreditgivaren varje månad med det belopp du har använt plus eventuella räntekostnader och andra avgifter. Om du betalar hela beloppet i tid så betalar du inte ränta, men om du väljer att betala av på räkningen under en längre tid så kommer räntan att tillkomma.

Vad behöver jag tänka på när jag använder ett kreditkort?
Att använda ett kreditkort kan vara en praktisk och enkel betalningsmetod, men det finns några saker att tänka på när du använder ett kreditkort. Först och främst är det viktigt att hålla koll på din kreditgräns och undvika att spendera mer än vad du har råd med att betala tillbaka.

Det är också viktigt att betala dina fakturor i tid för att undvika försenade betalningar och höga räntekostnader. Om du inte kan betala hela beloppet på din faktura så bör du betala så mycket du kan för att undvika höga räntekostnader.

Det är också viktigt att välja ett kreditkort som passar dina behov och livsstil. Vissa kreditkort erbjuder förmåner som cashback, reseförsäkringar eller bonuspoäng, medan andra har högre räntor och avgifter men erbjuder högre kreditgränser.

Visa

Visa är ett amerikanskt multinationellt företag inom finansiella tjänster som har sitt huvudkontor i San Francisco, Kalifornien. Visa är känt för att underlätta elektroniska överföringar av pengar över hela världen genom att erbjuda kreditkort, betalkort och förbetalda kort under sitt varumärke.

Företaget grundades 1958 av Bank of America som BankAmericard-kreditkortprogrammet. 1966 började Bank of America licensiera programmet till andra finansiella institutioner som en respons på konkurrenten Master Charge. Bank of America gav upp direktkontrollen över programmet 1970 och bildade ett samarbete med andra BankAmericard-utfärdande banker för att ta över dess förvaltning. 1976 bytte BankAmericard namn till Visa.

Visa är en av världens mest värdefulla företag och hanterade enligt Nilson Report, som spårar kreditkortindustrin, 100 miljarder transaktioner under 2014 med en total volym av 6,8 biljoner dollar.

Visa är inte själva kreditkortsutfärdaren och de bestämmer inte kreditvillkoren för konsumenterna, istället erbjuder Visa finansiella institutioner att använda deras betalningsprodukter för att erbjuda kredit, betalkort, förbetalda kort och kontanttjänster till sina kunder. Visa hanterar betalningarna och säkerställer att transaktionerna sker på ett säkert och effektivt sätt.

Nästan alla Visa-transaktioner världen över bearbetas genom företagets egen operatör, VisaNet, på ett av fyra säkra datacenter belägna i Ashburn, Virginia; Highlands Ranch, Colorado; London, England; och Singapore. Dessa anläggningar är starkt skyddade mot naturkatastrofer, brott och terrorism. De kan även fungera oberoende av varandra och från externa tjänster vid behov, och kan hantera upp till 30 000 samtidiga transaktioner och upp till 100 miljarder beräkningar varje sekund.

Visa är världens näst största kortbetalningsorganisation efter att ha blivit överträffade av China UnionPay 2015 baserat på årligt värde på korttransaktioner och antal utfärdade kort. Dock anses Visa fortfarande vara det dominerande bankkorts-företaget i resten av världen, där de har en 50% marknadsandel av totala korttransaktioner.

Visa är en viktig aktör inom finansindustrin och har revolutionerat betalningssystemet i världen genom att introducera elektroniska betalningar som har underlättat transaktioner mellan länder och öppnat upp nya möjligheter för företag och konsumenter.

Mastercard

Mastercard Inc. är ett globalt finansiellt företag som är specialiserat på att bearbeta betalningar mellan köpmän och konsumenter över hela världen. Företaget grundades 1966 av flera amerikanska banker och regionala bankkortsorganisationer i syfte att konkurrera mot BankAmericard, som senare blev Visa. Idag är Mastercard den näst största betalningsprocessorn i världen, efter Visa. Huvudkontoret finns i Purchase, New York.

Mastercard erbjuder ett brett utbud av finansiella tjänster. Deras primära affärsverksamhet är att bearbeta betalningar mellan köpmän och konsumenter genom att koppla samman bankerna som utfärdar korten med köpmännens banker eller kreditföreningar. Mastercard-brandade betalkort kan användas för att göra köp över hela världen och inkluderar debitkort, kreditkort och förbetalda kort.

Före Mastercards initiala offentliga erbjudande 2006 var företaget en samarbetsorganisation som ägdes av mer än 25 000 finansiella institutioner som utfärdade deras kort. Sedan dess har Mastercard blivit en offentligt handlad företag som är noterat på New York Stock Exchange under symbolen MA. Företagets marknadsvärde var 367,1 miljarder dollar i maj 2021.

Mastercard har genom åren utvecklats och förvärvat flera företag. 1983 var de det första bankföretaget som använde hologram som en del av deras kort säkerhet. 1997 förvärvade Mastercard det brittiska Access-kortet och 2002 slogs Mastercard International samman med Europay International. Företaget har även förvärvat flera andra företag, som exempelvis DataCash, en brittisk betalningsprocess- och bedrägeriminskningstjänst, och Pinpoint, en ledande australisk belöningsprogramsförvaltningsföretag.

Förutom att erbjuda finansiella tjänster arbetar Mastercard också med att minska dess egen och kundernas koldioxidavtryck. I april 2021 lanserade Mastercard en kalkylator som samlar in information och mäter kundernas koldioxidavtryck för att hjälpa dem förstå hur mycket de bidrar till global uppvärmning.

Under 2022, i samband med Rysslands invasion av Ukraina, följde Mastercard USA:s sanktioner och förbjöd kortutgivning och användning i Ryssland. Företaget stoppade all sin verksamhet i Ryssland, vilket stod för 4% av deras intäkter.

American Express

American Express (Amex) är ett amerikanskt multinationellt finansiellt tjänsteföretag specialiserat på betalkort med huvudkontor i New York City. Företaget grundades 1850 som en expressbudsföretag i Buffalo, New York. Under tidigt 1900-tal introducerade man finansiella och rese-tjänster till klienterna. Idag är American Express ett av de mest värdefulla företagen i världen och en av de 30 komponenterna i Dow Jones Industrial Average. Företagets logotyp, antagen 1958, är en gladiator eller centurion vars bild syns på företagets välkända resecheckar, kredit- och betalkort.

American Express är den största leverantören av resecheckar i världen och stod för 22,9% av den totala volymen för inrikes kreditkortstransaktioner 2016. Företaget har 56,4 miljoner kort i kraft i USA och 121,7 miljoner kort globalt (per 2021). Kortinnehavaren spenderar i genomsnitt 23 496 dollar per år. Forbes rankade American Express som det mest värdefulla varumärket inom globala finansiella tjänster och det 23:e mest värdefulla varumärket överlag med en uppskattad varumärkesvärde på 24,5 miljarder dollar.

American Express är mest kända för sina Green-, Gold-, och Platinum-kort. Företaget lanserade sitt första betalkort 1958, vilket krävde betalning i slutet av varje månad. År 1966 lanserades deras första guldkort, som riktade sig till den övre delen av företagsresenärer. Företagets platinumkort debuterade 1984 och år 1999 introducerades deras centurionkort, ofta kallat ”svarta kortet”, som riktar sig till en ännu mer förmögen kundgrupp. Företaget har också flera samarbetskort med flygbolag, hotell och återförsäljare.

American Express är känt för sin reklamkampanj ”Don’t Leave Home Without It”, som introducerades 1975 och förnyades 2005. Under 1980-talet investerade och avyttrade företaget i mäklarbranschen genom en andel i Shearson Lehman Hutton. Under 1990-talet avbröt företaget att skära ner mellanhandsavgifterna för återförsäljare som uteslutande accepterade deras kort och utökade sin marknadsandel genom riktade marknadsföringskampanjer. Under 2008 finanskrisen omvandlades företaget till en bankhållande bolag. Företaget lanserade sin flygplatslounge 2013.

Välj kreditkort från SAS och få Eurobonuspoäng

Mastercard Premium vara ett utmärkt val. Detta kort ger dig en mängd fördelar och kan hjälpa dig att tjäna fler poäng för dina resor.

En av de mest anmärkningsvärda fördelarna med SAS EuroBonus Mastercard Premium är möjligheten att tjäna upp till 50% fler poäng på alla dina köp jämfört med det vanliga Mastercard. Dessutom kan du tjäna obegränsat med poäng med detta kort, vilket ger dig ännu fler fördelar.

Med detta kort kan du också tjäna statuspoäng varje månad, vilket kan hjälpa dig att höja din medlemsnivå hos SAS. Statuspoängen beräknas på 25% av månadens intjänade Extrapoäng via kortet. Detta kan vara mycket användbart om du vill nå en högre nivå och dra nytta av fler förmåner, såsom tillgång till SAS-lounger och snabb spårning genom säkerhetskontroller.

En annan fördel med SAS EuroBonus Mastercard Premium är möjligheten att få tillgång till Fly Premium. Med denna tjänst kan du resa i SAS Plus eller SAS Business på bonusresor och ha tillgång till SAS-lounger och snabb spårning genom säkerhetskontroller, samtidigt som du betalar endast för SAS Go. Dessutom kan du boka bonusresor och få tillgång till högre serviceklass för både dig och dina medpassagerare.

Utöver dessa fördelar kan du också dela upp din faktura, få försäkringsskydd på resan och se ditt saldo och dina poäng online. Dessutom kan du dra nytta av poängkampanjer och få 500 extra poäng med Avis.

Om du ansöker om SAS EuroBonus Mastercard Premium kan du också få 10 000 extra poäng i välkomstbonus om du gör tre köp med kortet inom 30 dagar. Poängen förs över till ditt EuroBonus-konto senast tre månader efter dina köp, förutsatt att du fortfarande har kortet vid poängöverföringen och inte har haft ett SAS EuroBonus Mastercard Premium de senaste två åren.