E-handel

E-handel har revolutionerat det sätt som vi handlar på idag. Genom att använda internet kan man köpa allt från mat och kläder till digitala tjänster och programvara. E-handel erbjuder kunderna bekvämlighet och frihet, samtidigt som det ger företagen en plattform för att utöka sin kundbas och öka försäljningen.

Att ha en e-handelsplattform kan ge många fördelar för företag, oavsett vilken typ av e-handel de bedriver. Att ha öppet dygnet runt ger kunderna frihet att handla när som helst, vilket kan öka försäljningen. En webbutik ger också företagen möjlighet att nå en större kundbas och utöka sin verksamhet utan att behöva öppna nya fysiska butiker.

Att ha en e-handelslösning kan också ge företagen tillgång till viktig kunddata, vilket kan hjälpa dem att anpassa sitt sortiment, marknadsföring och webbplats efter kundernas önskemål. Genom att lära sig om kundernas beteenden och preferenser kan företagen skapa en bättre kundupplevelse och öka försäljningen.

Att bedriva e-handel är dock inte utan utmaningar. Konkurrensen kan vara hög och det är viktigt att företagen håller sig uppdaterade om de senaste trenderna och tendenserna. Att skapa en bra kundupplevelse online är också en viktig utmaning, med höga förväntningar på kunderna när det gäller relevanta marknadsföringsinnehåll och kundservice.

Starta E-handel

Drömmer du om att starta en e-handel men känner dig osäker på var du ska börja? Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att göra din webshop framgångsrik, men med lite planering och genomförande kan du göra det till verklighet. Här följer några tips för att komma igång.

Välj en e-handelsplattform
En av de första stegen när du ska starta en e-handel är att välja rätt e-handelsplattform. Det finns många alternativ på marknaden, men välj en som är mångsidig och enkel att använda. Testa olika plattformar och hitta en som passar dina behov. Välj en plattform som gör det enkelt för dig att hantera din e-handel, ta emot beställningar och hantera dina produkter och leveranser.

Skaffa ett bra domännamn
Det är viktigt att du har en enkel och minnesvärd webbadress för din e-handel. Skaffa ett domännamn som är lätt att komma ihåg och som gör det enkelt för dina kunder att hitta din webshop. Ett bra domännamn kan göra skillnaden och det kostar inte extra.

Marknadsföring
Se till att marknadsföra din webbutik på rätt sätt. Se till att finnas där dina kunder kan tänkas leta efter dig. Grunderna som de flesta kan luta sig på här är SEO, SEM och Email.

Dropshipping

Dropshipping är en e-handelsmodell där företag säljer varor utan att ha en fysisk inventering av varorna. Istället skickar leverantören direkt produkterna till kunden när en beställning görs. Anders Karlsson, en av Sveriges förespråkare för dropshipping, föredrar modellen eftersom det innebär att man kan lämna över lagerhållning, packning och logistik till en annan part som är bättre på det. Detta sparar tid och minskar risken med att ha ett eget lager. En annan fördel är att man inte behöver ha full koll på produktutbudet eftersom leverantören redan har det.

En nackdel är att man inte har full kontroll över hela processen eftersom man är beroende av leverantören för leverans och kundtjänst. Dessutom kan det vara svårt att hitta lämpliga leverantörer och etablera en god affärsrelation med dem. För att hitta lämpliga leverantörer behöver man identifiera vilka produkter man vill sälja och leta efter grossister som säljer dessa produkter. Sedan måste man övertyga leverantören om att det är lönsamt för båda parterna att samarbeta.

Anders Karlsson rekommenderar dropshipping för dem som föredrar att fokusera på andra delar av e-handel som marknadsföring och kundvård istället för logistik och lagerhållning. Dropshipping fungerar inte alltid i alla segment och det kan vara svårt att få till lönsamhet i vissa marknader. Dropshipping kräver också att man har en god överenskommelse med leverantören om saker som returer, leverans och spårning.

Ehandel.se

Ehandel är Nordens största mötesplats för alla som arbetar med e-handel och deras mål är att bidra till framgång för alla e-handlare. Varje dag publicerar de nyheter på sina sajter Ehandel.se, Ehandel.fi och Ehandel.com. Sedan 2021 har de även en systersajt Influens.se, om och för influencers och influencer marketing.

Ehandel erbjuder medlemmar tillgång till insikter om e-handelsmarknaden och samarbetar med många leverantörer för att kunna erbjuda lägre priser på allt från frakt och emballage till marknadsföring, utbildning och konsulttjänster. De genomför en rad event, bland annat e-handlarnas egen konferens Emeet och NXT, som är en av Nordens största konferenser med fokus på morgondagens handel.

Ehandel drivs av Ehandel SE AB som startade 2009 och sedan 1 januari 2018 är en del av LRF Media AB. De är medlemmar i IAB Sverige och Sveriges Tidskrifter.

Ehandel är en branschtidning och mötesplats för alla som är verksamma inom eller intresserade av e-handel. De täcker primärt handeln med fysiska varor inom B2C och B2B, men bevakar också C2C-handel. De bevakar även de tjänster som används inom branschen, som betaltjänster och logistiktjänster, samt försäljning av digitala varor och olika typer av digitala tjänster.

Ehandel.se grundades 2009 och har sedan dess bevakat allt som händer inom e-handeln i Sverige. Sedan 2018 driver de även de tre nordiska systersajterna Ehandel.com, Ehandel.fi och Ehandel.dk. Det övergripande målet med deras nyhetsförmedling är att sprida kunskap om och stärka den svenska och nordiska e-handelsbranschen, samt att lyfta händelser och fenomen från hela världen.