Tvål

Tvål är en viktig del av vår dagliga hygien och används över hela världen för att rengöra kroppen och för att tvätta kläder och hus. Tvål består främst av natriumsalter och kaliumsalter av olika fettsyror och kan vara antingen fast eller flytande. Den fungerar genom att sänka vattnets ytspänning och emulgera fetter, vilket gör det lättare att tvätta bort smuts.

Tillverkningen av tvål sker genom att koka fetter med natriumhydroxidlösning, som sedan sönderdelas till glycerol och fettsyror. Tvålen fälls ut genom en tillsats av natriumklorid, och den tillvaratas och efterbehandlas genom tvättning, torkning, parfymering, pressning eller stansning till lämpliga former. En alternativ metod är att blanda fria fettsyror med natriumhydroxid och erhålla tvålen direkt.

Historiskt sett användes tvålliknande substanser i Indien och Babylonien redan för 2800 år sedan, och det första kända receptet för tillverkning av tvål är från Babylonien, från 2200 år före Kristus. Även i Egypten och Rom användes tvål, men det var först under sent 1800-tal som den fasta, fyrkantiga tvålen började användas. Under medeltiden i Norden innehöll tvål troligtvis både talg från slaktade djur och fiskolja, vilket antas ha haft en mycket motbjudande lukt. Fram till 1820 var talg råvara för tvålfabrikerna, och därefter följde bomolja, kokosolja och palmolja.

Idag är tvål en viktig del av vår dagliga hygien och används över hela världen. Det har blivit en produkt som tillverkas med industriella metoder, och många olika slags fettprodukter kan användas som råvara, även avfall från slakteriverksamhet. Tvål fungerar som en basartikel i allt hälsovårdsarbete, både för kroppsrengöring, klädtvätt och lokalrengöring.

Trots att tvål är en relativt ny produkt har dess användning blivit så omfattande att det knappt finns några kulturer på jorden där inte tvålanvändning är förhärskande. Tvålen har gjort avtryck i populärkulturen genom bland annat begreppet ”tvålopera” och har också besjungits av olika artister.

I svenskan skiljer man mellan tvål och såpa. Rent historiskt avser man med tvål natriumsalter av fettsyror medan man med såpa avser kaliumsalter av fettsyror.

Tvålshoppen

Om du är intresserad av handgjorda tvålar kan du hitta dessa hos Tvålshoppen.se.

Gör din egen tvål

Försäljningen av tvål har ökat de senaste åren eftersom vi fortsätter att minska användningen av engångsplastflaskor genom att välja något mer hållbart. Från enkla tvålar till lyxiga doftande alternativ, utbudet av produkter är oändligt. Men visste du att det faktiskt är riktigt enkelt att göra egen tvål hemma?

Att göra handgjord tvål är en kreativ aktivitet som kan resultera i en underbar gåva till en speciell vän eller tillfälle, som till exempel Mors dag. Allt du behöver är en färdigköpt tvålbas, en mikrovågsugn och några eteriska oljor. Inte säker på var du ska börja? Vår hantverksgrupp har skapat denna enkla, steg-för-steg guide för nybörjare.

Om du vill imponera med en hemgjord present till en särskild person, som till exempel till Mors dag, kan du dekorera din tvål med örter och torkade blommor för en lyxig finish. Här är en guide för att skapa din egen vackert doftande tvål.

Det här är vad du behöver för att göra handgjord tvål:

  • En smält- och häll-tvålbas
  • En kniv
  • En Tupperware-låda eller mikrovågssäker behållare
  • Mikrovågsugn
  • Eterisk olja
  • Torkade blommor (vi använde lavendel)
  • Bakplåtspapper, tejp, snöre, blommor, örter (vi använde rosmarin), för dekoration


Så här gör du egna tvålstänger:

Hacka upp tvålbasen i bitar och lägg dem i en Tupperware-låda eller mikrovågssäker behållare. Värm på medium i mikrovågsugnen tills allt smält.
Tillsätt några droppar eterisk olja och torkade blommor till basen och ställ åt sidan för att stelna. Du kan sätta in det i kylen för att snabba upp processen.
När tvålen är helt fast, skär försiktigt i olika storlekar och ta ut dem ur behållaren.
Linda in en bit bakplåtspapper runt en tvål och fäst med lite tejp på undersidan. Stapla en mindre tvål ovanpå och linda ihop de två med snöre.
Slutligen, lägg in kvistar av lavendel och rosmarin under snöret.


Att göra egen tvål kan vara en rolig och avkopplande aktivitet, samtidigt som det ger dig en produkt som är unik och personlig. Varför inte prova själv och ge bort som en present till någon speciell eller använda det själv för att skämma bort din hud på ett naturligt sätt?