Bearnaise

Bearnaise är en sås som används för att förhöja smaken på olika köttprodukter. Den är gjord på en bas av smör, äggula, schalottenlök, dragon och körvel. Bearnaise är faktiskt en variant av den mer välkända såsen hollandaise, men med en distinkt smakprofil som gör den till en favorit bland många matälskare.

Trots namnet kommer inte såsen från Béarn-regionen som många tror, utan dess ursprung är från Parisregionen. Enligt en av berättelserna bakom dess skapelse, så räddade en kock på restaurangen Pavillon Henri IV en misslyckad reduktion av schalottenlök genom att skapa en emulsion med äggula. När hans gäster frågade vad såsen hette, improviserade han namnet ”Bearnaise” efter att ha sett en staty av kung Henri IV från Béarn-regionen.

Det finns även en annan version av historien som hävdar att författaren Alexandre Dumas, en vän till kocken, deltog i skapandet av såsen. Trots detta har inte denna version verifierats och det är svårt att avgöra vilken av de två berättelserna som är korrekt.

Bearnaise är en sås som har blivit mycket populär över hela världen och används ofta som tillbehör till biff, kyckling och andra köttprodukter. Det finns också flera varianter av såsen, som Sauce Choron, Sauce Foyot, Sauce Colbert och Sauce paloise. Alla dessa såser har sina egna unika smaker och används på liknande sätt som bearneaisesås.

Sammanfattningsvis kan vi säga att bearneaisesås är en utsökt sås som är en favorit bland många matälskare. Dess intressanta bakgrundshistoria gör det ännu mer spännande att njuta av denna läckra sås.