Mallorca

Mallorca är kanske den ultimata semesterön! Fantastisk för familjer och med en välkomnande, avslappnad vibe som fångar allt som är fantastiskt med Spanien (och med några överraskningar av sin egen) finns det massor att se, göra och äta. Vill du se till att du inte missar något av det bästa? Vi har satt ihop denna ultimata guide för att hjälpa dig att få det allra bästa från din semester på hjärtat av Balearerna.

Varför besöka Mallorca?

Geografiskt består Mallorca av en bördig slätt mellan två bergskedjor: den spektakulära Serra de Tramuntana i norr och Serres de Llevant i söder. Lågländerna omges av Palmas bukt – hem till öns historiska huvudstad – och Alcudias bukt. Båda karaktäriseras av långa sandstränder och grunt, varmt vatten; runt omkring dem hittar du bra platser för vattensporter och säker simning. På steniga delar av kusten ser du äventyrsoperatörer som tar grupper av spänningssökande på ’coasteering’ – en blandning av klättring, abseiling, klättring och klippdykning som erbjuder en helt ny väg att njuta av Mallorcas kustlinje.

Bästa tiden att besöka Mallorca?

Sommartemperaturerna är varma och i högsta grad uppskattade med höga temperaturer och försumbar nederbörd i låglandet – det är den bästa och mest populära tiden för strandsemestrar och traditionella familjesemestrar. Om du planerar en semester runt landaktiviteter är det också värt att överväga de kylare vår- eller höstmånaderna, vilket är idealiskt för att utforska ön till fots eller med cykel. Läs mer här.

Palma de Mallorca

Ön Mallorca är känd för sina stränder och klippiga badvikar där man kan tillbringa timmar dränkt i solen och Medelhavet. Men huvudstaden Palma de Mallorca bör inte förbises. Om du besöker Mallorca måste du ta dig tid att se Palma, även om det bara är för en natt.

Palma de Mallorca är huvudstaden i Balearerna och ligger söder om Barcelona. Grundad av romarna har hamnstaden en lång historia under olika civilisationer, inklusive bysantinerna, morerna och den kristna återerövringen. Idag är staden en populär turistdestination på grund av sitt varma medelhavsklimat, kulturella attraktioner, arkitektur, butiker, stränder och restauranger.

Palma är en stad på den spanska ön Mallorca, som är känd för sina stränder och kristallklara vatten. Palma har också en rik historia, med spår från romerska, moriska och kristna kulturer. Staden har en stor flygplats och en betydande hamn längs Palmabuktens kust.

Stadskärnan i Palma är omgiven av en stadsmur och ligger vid kusten öster om floden Torrent sa Riera. Utanför stadskärnan löper en lång pir där fiskehamnen är belägen, medan den långsträckta hamnpromenaden Passeig Maritim går längs kusten till den nya gods- och färjehamnen Porto Pi.

Palmas hamn breder ut sig längs en halvmil av Palmabuktens kust. I söder ligger Porto Pi, omgärdat av den över en kilometer långa piren Dic de l’Oest (spanska: Dique del Oeste). Den sista biten in mot staden, fram till utloppet på stadsfloden Torrent sa Riera, ligger de små mallorkinska segelbåtarna. Längst ut på en bred pir öster om flodens utlopp ligger den kungliga segelklubben Reial Club Náutic (Real Club Náutico) där Copa del Rei (Copa del Rey) anordnas varje år. På östsidan av piren och längs med sydsidan av gamla stan ligger fiskehamnen Port de Pescador belägen.

Palma är en administrativ enhet, Ciutat de Palma, inom kommunen Palma de Mallorca. Kommunen omfattar staden Palma samt ett flertal andra orter och byar, med en total yta av 208,6 kvadratkilometer. Folkmängden uppgick i början av 2014 till 399 093 invånare.