Grand Theft Auto

Hem » Datorer » Mjukvara » Spel » Datorspel » Grand Theft Auto

Grand Theft Auto, ofta förkortat GTA, är en spelserie utvecklad av Rockstar Games, en amerikansk utgivare. Spelen är action-äventyrsspel med inslag av racing och tredjepersonsskjutare, med en öppen världsdesign. Serien är uppkallad efter det amerikanska brottet stöld av en bil, och spelen följer vanligtvis en manlig protagonist med en kriminell bakgrund som ger sig in på en brottslig bana i en amerikansk stad. Spelaren kan acceptera olika uppdrag av olika komplexitet och svårighetsgrad som leder till ytterligare kontakter med högre nivåer av den kriminella hierarkin. GTA erbjuder också olika valfria sidouppdrag som belönar spelaren med pengar, vapen eller andra användbara föremål.

GTA är känt för sin stora grad av frihet i rörelse och interaktion inom en fiktiv värld, liksom för sin satiriska och humoristiska skildring av den amerikanska drömmen och det västerländskt kapitalistiska livsstilen i USA. Spelet inkluderar en mängd sidoverksamheter, TV- och radiostationer, internet-tjänster och animerade filmer som bidrar avsevärt till spelets atmosfäriska design. Men på grund av de brottsliga och ibland våldsamma handlingar som skildras i spelet, och den frekventa stereotypa skildringen av etniska grupper, har GTA mött kritik.

GTA:s grundläggande gameplay innebär att spelaren slutför uppdrag för kriminella bossar, som vanligtvis löses med hjälp av vapen och fordon. Spelaren kan också delta i fria aktiviteter, såsom att utforska världen och ta på sig sidouppdrag som inte är relaterade till huvudberättelsen. Spelaren har ett brett utbud av vapen och fordon till sitt förfogande, och många av uppdragen kräver inte att spelaren följer en specifik lösning. Spelvärlden är utformad i 3D-format, och karaktären har förmågan att hoppa, ducka och utföra andra åtgärder som är användbara i en 3D-värld.

GTA erbjuder en mängd sidouppdrag som inte är en del av huvudhistorien, men ger belöningar till spelaren. Dessa belöningar inkluderar ökad hälsa, eldresistens, ytterligare vapen i gömställen, speciella fordon, specifika kläder eller pengar. Några exempel på sidouppdrag inkluderar att hitta gömda föremål utspridda över spelvärlden, slutföra nivåbaserade specialfordonsuppdrag, utföra monsterstunts och delta i olagliga gatulopp.

GTA har haft en betydande påverkan på spelindustrin och har varit föremål för olika kontroverser på grund av dess avbildning av kriminella och våldsamma handlingar, liksom dess stereotypiska porträtt av etniska grupper. Men serien har också fått många utmärkelser och dess spel har fått höga betyg av kritiker. Med över 380 miljoner sålda exemplar är GTA en av de mest framgångsrika videospelserierna som någonsin skapats.