Melodifestivalen

Melodifestivalen är en årlig musiktävling som arrangeras av Sveriges Television (SVT) och Sveriges Radio (SR). Tävlingen har arrangerats sedan 1959 och den avgör vem som ska representera Sverige i Eurovision Song Contest. I början av 2000-talet var tävlingen det mest populära tv-programmet i Sverige, och den sänds även på radio och internet. Tävlingen har producerat sex Eurovision-vinnare och 25 topplaceringar för Sverige i tävlingen.

Melodifestivalen är uppdelad i fyra deltävlingar och en final som arrangeras i olika städer runtom i landet. De senaste åren har tävlingen också inkluderat en telefonröstning som har lika stor påverkan på resultatet som juryns röstning. Tävlingen har också introducerat en barnversion av tävlingen som heter Lilla Melodifestivalen.

Tävlingen har haft stor påverkan på musikscenen i Sverige och har hjälpt till att lansera flera svenska artister, såsom ABBA och Charlotte Perrelli. Trots att många vinnare av tävlingen har blivit stora stjärnor i Sverige så har det varit relativt få som har lyckats internationellt.

För att bli vald till tävlingen måste man vara minst 16 år gammal på den dag som den första semifinalen i Eurovision arrangeras. Melodifestivalen är öppen för såväl svenska som utländska låtskrivare, men minst 10 procent av alla tävlande måste sjunga på svenska.

Melodifestivalen har varit en viktig del av svensk musikhistoria sedan 1959 och har fortsatt att vara en viktig del av det svenska musiklivet än idag.

Melodifestivalen 2023

Melodifestivalen, den populära musiktävlingen som arrangeras av Sveriges Television (SVT), återvänder igen 2023. Det är den 63:e upplagan av tävlingen och kommer att hållas under sex veckor mellan 4 februari och 11 mars 2023. Farah Abadi och Jesper Rönndahl kommer att återigen vara värdar för tävlingen, som alltid lockar många tittare.

Tävlingen kommer att äga rum i sex städer runt om i Sverige, nämligen Göteborg, Linköping, Lidköping, Malmö, Örnsköldsvik och Stockholm. Förra årets turné runt städerna ställdes in på grund av Omikron-varianten av Covid-19. Därför flyttades turnén till 2023. Totalt kommer 28 bidrag att tävla, varav 12 går vidare till finalen.

Precis som i de tre senaste upplagorna av tävlingen kommer delar av vinsten från röstningen att doneras till hjälpinsatser under den ryska invasionen av Ukraina 2022. Från och med den andra deltävlingen kommer också delar av vinsten att doneras till hjälpinsatser efter jordbävningen mellan Turkiet och Syrien 2023.

Tävlingsschemat är som följer: Första deltävlingen hålls i Göteborg den 4 februari 2023, följt av Linköping den 11 februari 2023, Lidköping den 18 februari 2023 och Malmö den 25 februari 2023. Semifinalen äger rum den 4 mars 2023 i Örnsköldsvik och finalen hålls i Stockholm den 11 mars 2023.

En förändring i semifinalformatet tillkännagavs den 23 november 2022. Tidigare gick de tredje- och fjärdeplacerade låtarna från varje deltävling vidare till två separata semifinaler. Nu kommer alla dessa låtar att tävla mot varandra i en enda semifinal, där de fyra bästa låtarna går vidare till finalen.

SVT öppnade en allmän ansökningsperiod i augusti 2022 för att välja hälften av deltagarna, medan den andra halvan består av artister som bjudits in av TV-bolaget. SVT mottog över 2 800 ansökningar och de valda artisterna presenterades den 29 och 30 november 2022.

Många av deltagarna har tävlat tidigare i Melodifestivalen, inklusive Loreen, vinnaren från 2012. Andra bekanta ansikten är Mariette, som deltagit fyra gånger tidigare, och Axel Schylström, som deltog 2017. Dessutom kommer duon Nordman, bandet Panetoz, Paul Rey och Wiktoria att delta igen.

Vinnaren av Melodifestivalen 2023 kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023