Andrea Bocelli, Tenor

Hem » Kultur » Andrea Bocelli, Tenor

Andrea Bocelli är en av världens mest framgångsrika sångare och musiker. Han föddes den 22 september 1958 i Lajatico, Italien, och drabbades av synskador vid födseln på grund av en medfödd glaukom. Vid 12 års ålder blev han helt blind efter en hjärnblödning orsakad av en fotbollsolycka. Trots detta blev musiken hans passion och karriär.

Efter att ha uppträtt på pianobarer och tävlat i lokala sångtävlingar skrev han på sitt första skivkontrakt med Sugar Music. Han blev berömd 1994 när han vann nykomlingssektionen på Sanremofestivalen med sin låt ”Il mare calmo della sera”. Sedan dess har han spelat in 15 solostudioalbum inom både pop och klassisk musik, tre greatest hits-album och nio kompletta operor, med försäljning på över 75 miljoner exemplar världen över.

Bocelli är också känd som en crossover-artist som har lyckats föra klassisk musik till toppen av internationella poplistor. Hans album ”Romanza” är ett av de bästsäljande albumen genom tiderna, medan ”Sacred Arias” är det största säljande klassiska albumet av en soloartist i historien.

Han har också haft många samarbeten med andra artister, inklusive en duett med Celine Dion på låten ”The Prayer” som vann en Golden Globe Award för bästa originalmusik i den animerade filmen ”Quest for Camelot”.

Andrea Bocelli har också fått flera utmärkelser, inklusive att utnämnas till Grand Officer of the Order of Merit of the Italian Republic 2006. 2010 fick han en stjärna på Hollywood Walk of Fame för sitt bidrag till Live Theater. Han har även dykt upp på många stora evenemang, inklusive UEFA Champions League Final och FIFA World Cup.

Det finns ingen tvekan om att Andrea Bocelli är en av världens mest begåvade sångare och musiker. Med en röst som berör och en livshistoria som inspirerar är han en sann ikon inom musikvärlden.