Tito Beltrán, Tenor

Tito Beltrán är en chilensk-svensk tenor född den 1 juli 1965 i Punta Arenas, Chile. Beltrán flyttade till Sverige 1986 och studerade sång vid Göteborgs universitet där han specialiserade sig på italiensk operatradition under ledning av Otto Kern och Robin Stapleton. Beltrán har uppträtt på olika operahus runt om i världen och också på olika scener och TV-shower i Sverige. Han har också sjungit populärmusik, bland annat med Robert Wells på det årliga Rhapsody in Rock med höga svenska besöksrekord på 43 000 personer på Ullevi den 8 augusti 2003. Beltrán var också medlem i juryn för den första upplagan av den chilenska versionen av X Factor.

Beltrán har dock haft en del problem med lagen. År 2004 dömdes han för vårdslöshet i trafik efter att ha kört bil med sin granne på motorhuven. År 2008 dömdes Beltrán för våldtäkt av en 18-årig barnflicka till skådespelerskan Maria Lundqvist under en turné i Sverige 1999. Beltrán tillbringade 2,5 år i fängelse i Sverige innan han släpptes i februari 2010 för att fortsätta att avtjäna straffet under elektronisk övervakning hemma.

Beltrán har också kritiserat rättegången mot honom och är besviken på stödet han fått från chilenska myndigheter, särskilt från Chiles ambassadör i Sverige, Ovid Harasich. Beltrán anklagade Harasich för att ha ”lurat honom” efter att ha garanterat ”politisk åtgärd” för att hjälpa Beltrán i hans fall. Efter domen övervägde Beltrán att lämna in en ansökan till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Han arresterades sedan av polis. I december 2008 meddelade Sveriges högsta domstol att den inte skulle ta upp fallet och därmed fastställde hovrättsdomen mot honom. Beltrán återvände till domstol i augusti 2009 för anklagelsen om hot mot en medfånge. En video släpptes som visade hur Tito attackerade medfången och välte ett bord. Den 31 augusti dömdes Beltrán för dessa hot i tingsrätten, men inget straff lades till eftersom det var en mindre allvarlig överträdelse i förhållande till straffet han redan hade fått för våldtäkten. I januari 2010 upphävdes domen för olaga hot i hovrätten och han förklarades oskyldig.

Tito Beltrán är gift med en chilensk kvinna med vilken han fick en son år 2016. Han har fem barn från tidigare relationer