Youtube

YouTube är en plattform för delning av videor som ägs av Google. Plattformen startades 2005 av tre tidigare anställda på PayPal, och har sedan dess vuxit till att vara den största videodelningssajten i världen. YouTube har över två miljarder månatliga aktiva användare och över en miljard timme av videoinnehåll tittas på dagligen.

På YouTube kan användare ladda upp, titta på och dela videoklipp. Sajten tillåter en mängd olika typer av innehåll, från musikvideor till videobloggar och instruktionsvideos. Användare kan också prenumerera på kanaler som de gillar och få uppdateringar om nya videoklipp som publiceras.

En av de främsta anledningarna till YouTube:s popularitet är att plattformen är gratis att använda. Alla som har en Google-konto kan ladda upp videoklipp och titta på dem utan kostnad. Plattformen har också gjort det möjligt för många människor att bli kända genom att dela sina videoklipp, och många har lyckats bygga en karriär genom att bli en ”YouTuber”.

YouTube har också erbjudit en plattform för många företag att nå ut till en bred publik. Genom att skapa en kanal på YouTube kan företag marknadsföra sina produkter och tjänster, visa upp sin expertis och interagera med sin publik. YouTube erbjuder också möjligheter för företag att annonsera på plattformen, vilket kan hjälpa dem att nå ut till en större publik och öka sin försäljning.

Utöver dess underhållnings- och marknadsföringsvärde har YouTube också spelat en viktig roll i spridningen av information och utbildning. Många användare har använt plattformen för att lära sig nya färdigheter eller få information om olika ämnen, från matlagning till vetenskap och teknik.

Trots sin popularitet har YouTube också stött på kritik för att inte göra tillräckligt för att motverka hatiskt och skadligt innehåll på plattformen. Sajten har arbetat för att förbättra sina riktlinjer och använda artificiell intelligens för att hitta och ta bort olämpligt innehåll, men det finns fortfarande utmaningar kvar att hantera.

Historia

Youtube är en av världens mest populära webbplatser, med en enorm mängd användare som dagligen tittar på och laddar upp videoklipp. Plattformen har förändrat det sätt vi tittar på video på internet och har också förändrat landskapet för både användargenererat innehåll och online-marknadsföring.

Youtube lanserades 2005 och tillåter användare att ladda upp, titta på och kommentera videoklipp gratis. Det finns vissa villkor för upphovsrättsligt skyddat material som måste följas för att videon ska fortsätta finnas kvar att se. En registrerad användare kan ladda upp och redigera videoklipp och titta på flaggade videoklipp eller videoklipp med viss åldersgräns. Konton kan registreras gratis via ett Google-konto.

Youtube erbjuder också flera verktyg för videoredigering. Registrerade användare kan använda Youtube Studio för mer avancerad redigering eller Video Builder för att skapa korta reklamfilmer utifrån befintliga mallar.

Youtube har vuxit till en enorm webbplats med en betydande inverkan på internetkulturen och samhället som helhet. Youtubes popularitet har också förändrat marknadsföringslandskapet för företag som vill nå ut till en bredare publik. Med influencer-marknadsföring och Youtube-annonsering kan företag effektivt nå en stor publik med sin produkt eller tjänst.

Youtube har haft en lång och intressant historia. Webbplatsen grundades av Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim som tidigare var anställda på Paypal. Den allra första videon som laddades upp på Youtube var ”Me at the zoo” och visade Jawed Karim under en vistelse på San Diego Zoo. Företagets enkla början i ett garage och dess övertygelse att erbjuda gratis tjänster utan finansiell hjälp utifrån förändrades när riskkapitalbolaget Sequoia Capital investerade 3,5 miljoner dollar. I november 2005 investerade Sequoia ytterligare 8 miljoner dollar i företaget som hade växt explosionsartat på bara några månader.

Den 9 oktober 2006 gjorde Google en nyemission vid introduktion av nystartade Google, inkluderande varumärket Youtube. Nyemissionen utgjorde aktier i Google till ett värde av 1,65 miljarder dollar. Idag ägs Youtube av Google, vilket ger plattformen en enorm mängd resurser och tillgång till Googles annonsplattform.

Youtube har också spelat en viktig roll i utvecklingen av influencer-kulturen. Med kreatörer som Pewdiepie och Zoella har Youtube gett upphov till en helt ny typ av kändisar och influencer-marknadsföring har blivit en av de mest effektiva sätten att nå ut till en bredare publik.