Börja sy – En guide

Hem » Nöjen » Börja sy – En guide

Sömnad är en av de mest tillgängliga hantverken som du kan prova på, oavsett om du vill sy för hand eller med en symaskin. Men vad behöver du egentligen för att komma igång? I den här guiden kommer vi att gå igenom de grundläggande teknikerna och materialen du behöver för att skapa fantastiska sömnadsprojekt.

Grundläggande sömnadstekniker


Innan du börjar med ditt sömnadsprojekt behöver du ha rätt utrustning. Om du bara ska laga några söndriga kläder kan du köpa en grundläggande sömnadskit i en hobbybutik eller till och med i en livsmedelsaffär. Men om du vill göra mer än att lappa en strumpa kan det vara en god idé att skaffa din egen sömnadsutrustning.

Du behöver inte alla föremål på listan, men de kan vara till hjälp! Här är några saker att lägga till i din sömnadsutrustning:

 • Nålar
 • Tråd
 • Nålpuder
 • Sax
 • Mönstervikter – används för att hindra tyget från att röra sig medan du klipper ut ett mönster. Du kan enkelt göra dessa själv med vår DIY-mönsterviktar-tutorial
 • Måttband
 • En nålträdare
 • Sprättare – används för att dra ut sömmar. Använd detta om du återanvänder tyg från gamla kläder eller om du gör ett misstag när du arbetar med en symaskin
 • En rullkniv – detta verktyg som ser ut som en pizzaskärare gör det enkelt att klippa ut dina mönsterdelar.
 • En symaskin
 • Tygmarkörer – dessa används för att markera dina mönster på tyget. Kolla in vår guide till tygmarkörer för att hitta rätt för dig

Vad är det enklaste att sy för nybörjare?

Om du är nybörjare i sömnad undrar du förmodligen: vad ska jag lära mig att sy först? Det kan vara frestande att hoppa rakt in i ett ambitiöst projekt direkt, men det är bäst att börja med något litet eller enkelt och arbeta dig upp till att sy egna balklänningar!

En av de första sakerna de flesta sömmerskor lär sig att göra är något enkelt som en kuddeöverdrag. Detta är ett utmärkt projekt att prova på, eftersom det ger dig möjlighet att öva på grundläggande sömnadstekniker och snabbt skapa ditt första mönster. Kuddeöverdrag är en enkel form att sy och det är osannolikt att några fel kommer att vara märkbara.

Vilka är grundläggande sömnadskunskaper?
När du lär dig att sy kan det kännas som om det finns mycket att ta in, men vi har massor av sömnadsguider för nybörjare för att hjälpa dig komma igång.

Börja med att lära dig hur man använder ett sömnadsmönster – en väsentlig färdighet för alla sömmerskor. Om det finns några termer eller jargong som du finner förvirrande, ta en titt på vår sömnadsglosa för att hjälpa dig följa mönstret.

Innan du börjar göra ett mönster är det en bra idé att kontrollera vilken typ av tyg du ska använda – annars kan ditt mönster inte bli som du förväntat dig. Utforska vår guide till sömnadstyger för att bestämma vilka material du ska använda för ditt sömnadsprojekt.

Guiden i sin helhet hittar du på Gathered.com.