BMP-2

BMP-2 (Boyevaya Mashina Pekhoty) är en amfibisk stridsfordon som introducerades på 1980-talet i Sovjetunionen och är en förbättring av BMP-1 som kom på 1960-talet. BMP-2 är en tung, amfibisk enhet som kan transportera upp till sju soldater och kan bekämpa mark-, sjö- och luftmål med hjälp av en stabiliserad 30 mm 2A42 automatkanon och SACLOS-guidade 9M113 Konkurs ATGM-missiler. BMP-2 kan nå en hastighet av 65 km/h på vägen och 7 km/h i vattnet.

Den förbättrade versionen av BMP-1, BMP-2, utvecklades för att lösa de problem som BMP-1 ställdes inför i strid. BMP-1 hade en 73 mm kanon som visade sig vara ineffektiv på långt avstånd, och 9M14 Malyutka missilerna som användes kunde inte styra från insidan av stridsfordonet. BMP-2 hade en 30 mm automatkanon och kunde skjuta de nyare SACLOS-guidade 9M113 Konkurs-missilerna.

BMP-2 har en besättning på tre personer och kan transportera sju passagerare. Turretten är av svetsad stålkonstruktion och rymmer befälhavaren och skytten. Föraren sitter i en separat förarhytt framför dem. BMP-2 kan genomföra amfibiska operationer utan förberedelse, och peacetime regler kräver att varje BMP som går in i vatten måste ha en fungerande radioutrustning, eftersom dess lager inte är lufttäta och det kan drivas bort av strömmar om motorn stannar.

BMP-2 har tjänstgjort i Sovjetunionen och dess efterträdande stater, inklusive Ryssland. BMP-2 användes också av länder som Indien, Iran, Syrien, Irak, Egypten och Pakistan. BMP-2: s prestanda i strid har varierat, men det har fortsatt att tjäna som en viktig del av många arméer runt om i världen.