Ropucha landstigningsfartyg

Hem » Samhälle » Krigsmakt » Ryska krigsmakten » Ropucha landstigningsfartyg

Ropucha-klassen (som betyder padda på polska), även känd som Projekt 775, är en klass av landstigningsfartyg som byggdes i Polen för den sovjetiska flottan. Fartygen byggdes i Stocznia Północna-varvet i Gdańsk och var utformade för att landstiga på stränder och transportera en 450-tonslast. Fartygen har både för- och akterdörrar för att lasta och lossa fordon, och det 630 kvadratmeter stora fordonsgolvet sträcker sig längs hela skrovet. Upp till 25 pansarfordon kan ombordtas.

Även om de är utformade för roll-on/roll-off-operationer kan de också lastas med kranar vid kajen. För detta ändamål finns det en lång skjutbar lucka ovanför fördäcket för att ge tillträde till fordonsgolvet. Det finns inga faciliteter för helikoptrar.

Totalt 28 fartyg av denna typ byggdes och togs i tjänst från 1975 till 1991. De tre sista fartygen var av den förbättrade varianten Projekt 775M, även kallad Ropucha II. Dessa har förbättrat försvarsvapen och inkvartering för ett ökat antal trupper.

Majoriteten av fartygen blev en del av den ryska flottan efter Sovjetunionens upplösning. De användes för landstigning av trupper vid den georgiska hamnen Poti under kriget i Sydossetien 2008 och för leveranser av gods under den ryska militära interventionen i Syriska inbördeskriget.

Ett fartyg av klassen levererades till Sydjemen 1979 och tjänade i den jemenitiska flottan fram till 2002, innan det såldes som en civil lastfartyg med namnet Sam of Yemen. Det var den enda enheten av denna klass som var i drift utanför det forna Sovjetunionen.

Under 2021/2022 ökade spänningarna mellan Ryssland och Ukraina inför Rysslands invasion av Ukraina 2022. Landstigningsfartygen Korolev, Minsk, Kaliningrad, Pyotr Morgunov, Georgy Pobedonosets och Olenegorsky Gornyak från Östersjö- och Nordflottan avgick från sin bas och passerade Dardanellerna i februari 2022 för övningar i Svarta havet.

Sammanfattningsvis är Ropucha-klassen landstigningsfartyg avsedda för att tra