Medeltidsveckan

Varje år i augusti strömmar människor till Gotland för att uppleva Medeltidsveckan, en festival som har anordnats sedan 1984. Här bjuds det på allt från medeltida marknader till tornerspel och historiska återskapanden. Temat utgår från den danske kung Valdemar Atterdags brandskattning av Visby år 1361, men har med åren utvecklats till att även inkludera generell nordisk och europeisk medeltid.

Staden Visby, som är världsarvslistad av UNESCO, utgör en naturlig plats för festivalen, men hela Gotland är engagerat i evenemanget. Med upp till 600 evenemang under veckan finns det något för alla, oavsett om du vill delta i medeltida bågskyttetävlingar eller se en dramatisering av Valdemar Atterdags intåg i staden.

Festivaldeltagarna brukar klä sig i tidsenliga kläder, vilket bidrar till den autentiska upplevelsen. På medeltida marknader kan man köpa allehanda tidstypiska saker och stånden är ofta vackert utsmyckade. År 2014 handlade turister för hela 204 miljoner kronor under festivalen.

Utöver de återkommande händelserna finns det även gästspel och nya evenemang som introduceras varje år. Under 2020 tvingades festivalen att anpassa sig till rådande omständigheter och erbjöd programmet enbart online, med direktsändningar över YouTube.

Medeltidsveckan på Gotland är en unik chans att uppleva medeltiden på ett autentiskt och spännande sätt. Deltagarna får möjlighet att förflytta sig till en annan tid och uppleva en känsla av historia och tradition. Festivalen är ett vackert och engagerande sätt att utforska Gotlands rika kulturarv.