Loos Koboltgruva

Hem » Nöjen » Loos Koboltgruva

Loos Koboltgruva är en gammal gruva i Los i Hälsingland, Sverige. Den grundades på 1730-talet för att utvinna bismut, men när man upptäckte kobolt i malmen blev gruvan en viktig källa till kobolt under den tiden. Henric Kalmeter, en assessor i Bergskollegium, fick rättigheterna att utvinna från gruvan 1733. Gruvan var aktiv fram till 1773 när den gick i konkurs. Idag har gruvan omvandlats till ett museum som visar historien om gruvdrift i Sverige och betydelsen av Loos Koboltgruva för koboltindustrin.

Under en period utfördes utvinning av kobolt från malmen utomlands. Men 1745 etablerade Kalmeter en blåfärgsverk i Los, som extraherade koboltoxid och smälte den till koboltmassa. Fabriken producerade upp till 17 ton koboltmassa varje år och blev en viktig industri i regionen. För att kompensera för nedgången i koboltbrytningen etablerade Kalmeter också ett glasbruk, Sophiendal, 1744.

Det var på Loos Koboltgruva som Axel Fredrik Cronstedt upptäckte nickel 1751. Cronstedt var en svensk mineralog och kemist som är känd för att ha upptäckt flera andra kemiska element, inklusive tellurium och selen.

År 1989 började Loosgrufvan förening ansträngningar för att återställa Loos Koboltgruva som ett museum. Sedan mitten av 1990-talet har gruvan varit öppen för allmänheten, och besökare kan uppleva gruvans historiska atmosfär. Besökare kan gå genom tunnlarna och se utställningar som visar gruvutrustning och tekniker som användes på 1700-talet. Dessutom finns det en museibyggnad som innehåller filmer, konst, historiska utställningar och mineraldisplayer. Besökare kan också köpa souvenirer i gruvans presentbutik, inklusive det populära ”loosbrynet” koboltpigmentet. Gruvan erbjuder också guidade turer och speciella evenemang under året, som ”Gruvskrock och sägentur” -turen, som tar besökare på en resa genom gruvan samtidigt som man berättar historier om gruvarbetare och deras erfarenheter.

Besökare kan fördjupa sig i 1700-talets gruvdriftsmiljö på Loos Koboltgruva. Gruvan ligger i nordvästra delarna av Hälsingland mitt i byn Los, nära gränsen mellan Dalarna och Härjedalen. Området runt omkring är en vild och vacker skog som erbjuder en oändlig mängd natur, inklusive kristallklara sjöar som besökare kan utforska medan man lär sig om mineral på ”mineralstigen”.