Barcelona

Barcelona är en fascinerande stad med en rik historia och kultur. Staden är känd för sina stora konstnärer och arkitekter som Antoni Gaudi, Pablo Picasso, Joan Miró och Salvador Dali. Ett av Gaudis mest kända verk är La Sagrada Familia, som är en fantastisk kyrka och ett minnesmärke efter konstnären. Katalanerna är också kända för sin vänlighet och serviceinriktning gentemot turister, vilket gör det lätt att få hjälp om man skulle behöva det.

Barcelona har en intressant struktur och har växt från att vara en liten gamla delen, Barri Gotic, till att bli en modern stad med flera olika distrikt, inklusive den medeltida La Ribera, moderna El Eixample och den olympiska byn. Det finns också många platser att besöka, inklusive Plaza Catalunya, Park Ciutadella, Montjuic och La Rambla.

När det gäller boende finns det ett stort utbud av hotell att välja bland, från lyxhotell till budgetalternativ. Det är dock en god idé att välja hotell innan du reser till Barcelona och välja en plats som ligger nära de platser du planerar att besöka. Att undersöka guider över staden innan resan kan också hjälpa dig att planera en bättre resa.

Barcelona är också känt för sin vackra strand, som är en perfekt plats att koppla av på om du vill ta en paus från sightseeing. Det finns också många restauranger längs stranden där du kan njuta av god mat och dryck. Att vara ute i god tid och boka resan kan också hjälpa dig att hitta en billig resa till Barcelona, vilket kan göra hela resan roligare och mer prisvärd.

Se och göra i Barcelona

Sagrada Familia

Sagrada Familia, som också kallas Templo Expiatorio de la Sagrada Familia, är en katolsk basilika i Barcelona, ​​Spanien, som är designad av arkitekten Antoni Gaudí. Den har varit under konstruktion sedan 1882 och är fortfarande inte klar än. Sagrada Familia är Gaudís mästerverk och det främsta exemplet på katalansk modernistisk arkitektur. Det är en av de mest besökta monumenten i Spanien, tillsammans med Pradomuseet och Alhambra i Granada, och är den mest besökta kyrkan i Europa efter Vatikanens Peterskyrka. När den är klar kommer det att vara den högsta kristna kyrkan i världen.

Sagrada Familia är en spegling av Gaudís konstnärliga fulländning: han arbetade på den under större delen av sin yrkeskarriär, men särskilt under sina sista år då han nådde höjden av sin naturalistiska stil, där han lyckades syntetisera alla lösningar och stilar som han hade provat hittills. Gaudí uppnådde en perfekt harmoni i samspel mellan strukturella och dekorativa element, mellan plastisk och estetik, mellan funktion och form, mellan innehåll och form, och uppnådde integration av alla konstarter i en strukturerad och logisk helhet.

Sedan 1915 ägnade Gaudí praktiskt taget all sin tid åt Sagrada Familia, som innebar en syntes av all arkitektonisk utveckling hos arkitekten. Efter skapandet av kryptan och apsisen, fortfarande i neogotisk stil, konstruerade han resten av kyrkan i en organisk stil som efterliknar naturens former, där det finns rikligt med regelbundna geometriska former. Interiören skulle likna en skog, med en samling lutande arborescerande kolonner i spiralform, som skapar en struktur som är både enkel och motståndskraftig. Gaudí tillämpade alla sina tidigare erfarenheter som han fick från verk som Güellparken eller kryptan i Colonia Güell och lyckades skapa en strukturellt perfekt kyrka som var både harmonisk och estetisk.

Sagrada Familia har en latinsk korsplan, med fem centrala skepp och ett tvärskepp med tre skepp och en absid med sju kapeller. Den har tre fasader dedikerade till Jesu födelse, passion och ära, och när den är klar kommer den att ha arton torn: fyra på varje portal, vilket gör tolv för apostlarna; fyra ovanför korsningen som tillkallar evangelisterna; en ovanför apsiden, tillägnad Jungfru Maria; och den centrala torn-kupolen, tillägnad Jesus, som kommer att nå 172,5 meter i höjd.

Parc Güell

Parc Güell är en park som är belägen på berget Carmel i Barcelona, Katalonien, Spanien. Berget tillhör bergskedjan Collserola, och parken ligger i La Salut, en stadsdel i Gracia-distriktet i Barcelona. Parken består av trädgårdar och arkitektoniska element och var från början ett bostadsområde som beställdes av Eusebi Güell. Güell anlitade den berömde arkitekten Antoni Gaudí för att skapa parken, som byggdes mellan 1900 och 1914. Den öppnades för allmänheten 1926 och har sedan dess varit en av Barcelonas mest kända sevärdheter. 1984 blev parken också utsedd till en världsarvsplats av UNESCO, under kategorin ”Verk av Antoni Gaudí”.

Parken speglar Gaudís konstnärliga plenitud, och tillhör hans naturalistiska period under det första decenniet av 1900-talet. Under denna period förfinade Gaudí sin personliga stil med hjälp av organiska former och använde sig av nya strukturella lösningar. Park Güell är ett resultat av detta och visar upp Gaudís innovativa strukturella lösningar och den kreativa ornamentala skapelsen.

Parken skulle ursprungligen ha varit ett bostadsområde för högkvalitativa hem med all den senaste teknologin för maximal komfort, och konstnärligt utformade. Güell och Gaudí ville också skapa en gemenskap som påverkades av symbolism. De ville sammanföra många av de politiska och religiösa ideal som delades av beställaren och arkitekten. De använde sig av mytologiska element och inspirerades av exempelvis Apollontemplet i Delphi.

Parken var från början en kommersiellt misslyckad bostadsområde, men har sedan omvandlats till en offentlig park. Byggnaderna vid entrén, kända som Porter’s Lodge, är väl anpassade för användningen som nöjespark och parkens användning som en plats för lugn och ro. Det mest kända elementet i parken är den slingrande bänken som omger huvudterrassen, i form av en havsorm. Bänken skapar många små oaser för socialt umgänge, och var till stor del skapad av Gaudís samarbetspartner Josep Maria Jujol.

Parken har en högsta punkt som består av stentrappor som leder upp till en plattform som innehåller tre stora kors. Denna utsiktspunkt erbjuder den mest kompletta utsikten över Barcelona och viken. Från plattformen kan man se hela staden, inklusive Sagrada Família, Agbar Tower och Montjuïc-området.

La Rambla

La Rambla är en berömd promenadgata i Barcelona som sträcker sig från Plaça de Catalunya, stadens centrala punkt, till den gamla hamnen. Gatan är full av människor dag och natt och kantas av kiosker, blomsteraffärer och små butiker, samt gatumusikanter och skådespelare. I närheten av hamnen finns det ofta marknader och gatukonstnärer. Promenera längs La Rambla så kan man se flera intressanta byggnader, som Palau de la Virreina, La Boquería-marknaden och den berömda operan och baletten Liceu.

La Rambla leder till den gamla hamnen (Plaça del Portal de la Pau) där den berömda statyn av Christopher Columbus står. Från hamnen leder en bred promenad, kallad Rambla de Mar, till Maremagnum köpcentrum på Muelle de España. På andra sidan av La Rambla, i stadsdelen Eixample, går en annan promenad som kallas Rambla de Catalunya.

I närheten av La Rambla finns också flera sevärdheter, såsom Barcelona-katedralen, Plaça de Sant Jaume där regeringsbyggnaderna för Kataloniens självstyre och Barcelonas stadshus ligger, och de trånga gränderna i de historiska stadsdelarna Gotico, Raval och Born.

Ordet ”rambla” härstammar från det arabiska ordet ”ramla” som betyder en sandig flod eller bäck. Förr i tiden rann en bäck genom området där La Rambla nu ligger, men den blev senare omledd när stadsmurarna byggdes på 1400-talet. På platsen där klostren tidigare låg byggdes senare flera offentliga byggnader och parker. Trädplantering påbörjades på La Rambla under 1800-talet, och idag är det kända platanträden en av gatans kännetecken.