Wagnergruppen: En rysk paramilitär organisation

Wagnergruppen (på ryska Gruppa Vagnera) är en paramilitär organisation som grundades av Dmitriy Valeryevich Utkin, en veteran från Chechnyakrigen, och är aktiv på flera konfliktområden runtom i världen. Gruppen har förknippats med våldsbrott och krigsförbrytelser och har ofta beskrivits som en de facto privat armé av Rysslands president Vladimir Putin.

Wagnergruppen dök upp på den internationella arenan under 2014 när den hjälpte till att stödja pro-ryska separatiststyrkor under Donbasskriget i Ukraina. Gruppen har sedan dess tagit del i flera konflikter runtom i världen, inklusive Syrien, Libyen, Centralafrikanska republiken och Mali, där de ofta strider på sidan av styrkor som är allierade med Rysslands regering.

Wagnergruppen är inte ideologiskt drivet, men olika element inom gruppen har kopplats till neonazister och högerextrema. Enheterna har beskyllts för brott mot mänskligheten, inklusive våldtäkter och rån av civila samt tortyr av anklagade desertörer.

Eftersom Wagnergruppen stödjer ryska intressen, får militär utrustning från Ryska försvarsministeriet och använder sig av dess installationer för träning, anses det ofta vara en de facto enhet av Ryska försvarsministeriet eller Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU.

Det har spekulerats i att Wagnergruppen används av den ryska regeringen för att möjliggöra förnekbarhet i vissa konflikter och att dölja antalet offer och finansiella kostnader för Rysslands utrikespolitiska insatser. Gruppen har spelat en betydande roll i Rysslands invasion av Ukraina 2022, där de bland annat har varit utsända för att mörda ukrainska ledare och har rekryterat fångar och intagna för frontlinjekrigföring. I december 2022 påstod USA:s försvarsdepartements talesperson John Kirby att Wagnergruppen hade 50 000 stridande i Ukraina, inklusive 10 000 entreprenörer och 40 000 intagna. Andra uppskattningar anger att antalet rekryterade fångar är mer än 20 000, med det totala antalet PMCs som närvarande i Ukraina uppskattat till 20 000.

Efter år av att ha förnekat kopplingar till Wagnergruppen medgav den ryske affärsmannen Yevgeny Prigozhin, som har nära kopplingar till Putin, i september 2022 att han ”grundade” den paramilitära gruppen..

Fakta om Wagnergruppen

Wagnergruppen, även känd som Группа Вагнера, är en privat militär organisation som grundades av den ryska oligarken Yevgeny Prigozhin år 2014. Gruppen är uppkallad efter den tyska tonsättaren Richard Wagner. Dess ledare inkluderar Lt. Col. Dmitry Utkin, känd under kodnamnet ”Wagner”, och Col. Konstantin Pikalov.

Wagnergruppen är baserad i Sankt Petersburg i Ryssland och dess storlek varierar beroende på källa och tidpunkt. Enligt en rapport från december 2022 kan gruppen ha över 50 000 medlemmar, medan den i april 2022 uppgavs ha 8 000 medlemmar. År 2017 uppskattades antalet till 6 000 medlemmar, medan det år 2016 var 1 000 medlemmar och år 2014 bara 250 medlemmar.

Gruppen har samarbetat med flera allierade, inklusive den ryska militären, separatiststyrkor i Donbas, den syriska militären, den iranska revolutionsgardet, Centralafrikanska republikens armé, den libyska nationalarmén, Angolas militär och Sudans militär. Dess motståndare inkluderar bland annat Ukrainas militär, Islamiska staten, Al-Nusra-fronten, Syriska nationalarmén, Fria syriska armén, Syriska demokratiska styrkorna, den libyska armén, Ansar al-Sunna och Nusrat al-Islam.

Wagnergruppen har varit involverad i flera militära konflikter och slag, inklusive Krimkrisen, kriget i Donbas, den syriska inbördeskriget, den centralafrikanska inbördeskriget, den andra libyska inbördeskriget, den sudanesiska revolutionen, den venezuelanska presidentkrisen, och insurgensen i Cabo Delgado. Gruppen har även tränat militära styrkor och utfört säkerhetsuppdrag i flera länder.

Wagnergruppen har blivit designad som en terroristgrupp av Estland.