Dome Keeper

Dome Keeper är ett spännande tower defense-spel med inslag av roguelike-element, utvecklat av Bippinbits och utgivet av Raw Fury. Spelet lanserades den 27 september 2022 för Windows, macOS och Linux. I Dome Keeper får spelarna försvara sig mot fientliga utomjordingar som attackerar deras glaskupol. Mellan varje våg av fiender kan spelaren gräva efter resurser under kupolen för att uppgradera sina försvar och bättre kunna bekämpa nästa fiendeattack.

Spelupplägg

I Dome Keeper styr spelarna en karaktär som ansvarar för en glaskupol som fungerar som deras rymdfarkost. När rymdfarkosten kraschlandar på en främmande planet måste spelaren försvara sin kupol mot infödda utomjordingar som är fast beslutna att förstöra den. Spelarkaraktären förflyttar sig med hjälp av en jetpack och kan gräva i marken med en borr.

De huvudsakliga resurserna spelaren måste samla in är järn, kobolt och vatten, som kan grävas fram under kupolen och användas för uppgraderingar. En timer visar hur mycket tid som återstår innan nästa fiendevåg anländer, och karaktären måste återvända till kupolen med så många resurser som möjligt innan utomjordingarna ankommer och börjar skada den. Spelaren kan använda en laserstråle som roterar runt kupolen och ett svärdliknande tillbehör för att bekämpa fienderna. Båda vapnen kan förbättras för ökad skada eller attackstyrka, och spelaren kan också spendera resurser på att förbättra sin egen rörelsehastighet eller borrkraft.

Målet för spelaren i standardspel-läget ”Relic Hunt” är att försvara sig mot fiendevågorna och gräva efter resurser mellan vågorna, samtidigt som man gräver djupt nog för att hitta en uråldrig artefakt som kan utplåna utomjordingarna.

Mottagande

Dome Keeper fick överlag positiva recensioner vid lanseringen. På Metacritic fick spelet ett genomsnittligt betyg på 76 av 100. PC Gamer beskrev spelet som ”en enkel men nyanserad roguelike” och berömde vapnen och resurshanteringsspelet, men påpekade att spelets speltid är kort och att det finns några mindre tekniska problem. Shacknews uppskattade enkelheten i speldesign och utförande, men ansåg att spelet kan bli förutsägbart efter flera genomspelningar.