White Guide

White Guide är en svensk restaurangguide som grundades 2004 efter en sammanslagning av de två tidigare guiderna Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa. Guiden utvärderar och presenterar närmare 800 restauranger i Sverige varje år. Bedömningen sker på en skala från 0 till 100 poäng och baseras på fyra faktorer: mat, dryck, service och miljö/stämning. Restaurangerna delas in i fem olika klasser – från internationell mästarklass till ”också ett bra ställe”.

Utöver restaurangguiden arrangerar White Guide varje år en gala i Stockholm där Sveriges bästa restauranger utses. Galan lockar över 1000 personer från restaurangnäringen, media och opinionsbildare. Guiden har även ett avsnitt som utvärderar barer.

White Guide är inspirerad av den franska Guide Rouge och syftar till att lyfta fram Sveriges bästa restauranger och höja nivån på svensk matkultur. Guiden anses vara en av de mest ansedda och inflytelserika i Sverige och används ofta av såväl konsumenter som restaurangägare.

Restaurangerna som bedöms av White Guide sträcker sig från finare restauranger och krogar till caféer och enklare matställen. Guiden är alltså inte bara till för den kräsna finsmakaren utan riktar sig även till den som söker en bra lunchrestaurang eller en mysig kafémiljö.

White Guides bedömning av restauranger skiljer sig från andra restaurangguider genom att maten värderas högre än drycken. Guiden bedömer även service och miljö/stämning, vilket ger en mer komplett bild av restaurangen.

White Guide har en betydande roll i att utveckla den svenska matkulturen genom att uppmärksamma de restauranger som lyckas med sin mat, dryck, service och miljö. Guiden är ett viktigt verktyg för både konsumenter och restaurangägare som vill följa utvecklingen inom den svenska restaurangvärlden.

Sammanfattningsvis är White Guide en ansedd och inflytelserik restaurangguide som lyfter fram Sveriges bästa restauranger och bidrar till att höja nivån på svensk matkultur. Guiden utvärderar närmare 800 restauranger varje år och bedömer mat, dryck, service och miljö/stämning på en skala från 0 till 100 poäng. White Guide är ett viktigt verktyg för både konsumenter och restaurangägare som vill följa utvecklingen inom den svenska restaurangvärlden.