Heston Blumenthal

Heston Blumenthal är en brittisk kändiskock, TV-personlighet och matförfattare, känd för sin pionjäranda inom multisensorisk matlagning, matparning och smakinkapsling. Han är grundaren av den trestjärniga restaurangen Fat Duck i Berkshire, England, som anses vara en av de bästa i världen. Blumenthal äger också Dinner, en tvåstjärnig restaurang i London, och en pub i Bray, the Hind’s Head, med en Michelinstjärna. Han har främjat ett vetenskapligt tillvägagångssätt för matlagning, för vilket han har tilldelats hedersdoktorat från universiteten i Reading, Bristol och London samt utsetts till hedersmedlem av Royal Society of Chemistry. Blumenthal är också känd för sina udda recept som bacon- och äggglass och snigelgröt samt sina signaturrätter som Meat Fruit och Sound of the Sea. Han har haft flera TV-serier och är också en författare av flera kokböcker.

De största rätterna

Heston Blumenthal är känd för sina innovativa och kreativa rätter som har gjort honom till en av de mest framstående kockarna i världen. Hans signaturrätter inkluderar Meat Fruit, en kycklinglevermousse som är utformad för att se ut som en mandarin, serverad på Blumenthals restaurang Dinner i London. Andra välkända signaturrätter inkluderar triple-cooked chips, snail porridge, bacon-and-egg ice cream, parsnip cereal och mock turtle soup, som kombinerar en multisensorisk upplevelse med historiska referenser.

Han har också banat väg för användningen av ljud som en del av matsalsupplevelsen, med sin rätt ”Sound of the Sea”, där matgästerna lyssnar på inspelningar av havet – vågorna som slår mot stranden, avlägsna måsar, barns skratt och en fartygshorn, medan de äter en rätt av kungsfisk, konbu-kryddad hälleflundra, mackerel ballotine med 5 olika alger, havsjellybeans och munkebart, serverad på ”sand” gjord av tapiokastärkelse, rostat japanskt ströbröd, misopasta och torkade alger.

Blumenthal är också känd för sin användning av doftande torr-is. Han och hans restaurang ”The Fat Duck” har också fått cred för att ha startat ”bacon-dessert-trenden”. Redan 2004 experimenterade han med sött och salt bacon- och äggglass, och nyheten om denna udda kombination spreds snabbt i matvärlden. Dessutom är hans Sweet Shop petit fours också en av hans mest kända signaturrätter.

The Fat Duck

The Fat Duck är en restaurang för fine dining i Bray, Berkshire, England som drivs av den kända kocken och ägaren Heston Blumenthal. Restaurangen öppnade den 16 augusti 1995 i en 1500-talsbyggnad som tidigare hade varit puben Bell. Till en början serverade man mat som liknade den på en fransk bistro, men snart fick man rykte om sig för precision och uppfinningsrikedom och har sedan dess varit en av de främsta drivkrafterna bakom många moderna kulinariska utvecklingar såsom food pairing, smakinkapsling och multisensorisk matlagning.

Antalet anställda i köket har ökat från fyra när det först öppnade till 42, vilket ger en förhållandevis hög köksanställd per kund. Restaurangen fick sin första Michelinstjärna 1999, sin andra 2002 och sin tredje 2004, vilket gjorde den till en av åtta i Storbritannien som fick tre Michelinstjärnor. Restaurangen förlorade sin status som trestjärnigt restaurang i Michelinguiden 2016 på grund av renoveringar som förhindrade bedömning. Restaurangen återfick tre stjärnor i nästa års Michelinguide.

Restaurangen är känd för sin 14-rätters avsmakningsmeny med rätter som nitro-scrambled egg och bacon glass, en Alice i underlandet-inspirerad mock turtle soup som involverar en buljongpåse som ser ut som en fickur som löses upp i te, och en rätt som heter Sound of the Sea som inkluderar en ljudkomponent. Restaurangen har också ett laboratorium där Blumenthal och hans team utvecklar nya rätter.

I 2009 drabbades restaurangen av den största dokumenterade norovirusutbrottet någonsin på en restaurang, där över 400 gäster blev sjuka.

The Fat Duck ligger på High Street i Bray. Restaurangen har fjorton bord och rymmer 42 gäster. Köket har hög personalomsättning med 42 anställda. En stor del av menyn utvecklas genom experiment och forskning, och många av rätterna anses som ovanliga kombinationer av smaker. Restaurangen serverar en 14-rätters avsmakningsmeny som inkluderar saker som sorbet gjord av vodka och grönt te fryst i flytande kväve, en ”infamous” snigelgröt och glass gjord av krabba och ägg och bacon.

The Fat Duck är känd för att tillföra ytterligare sensoriska upplevelser till maten, till exempel ljudet av vågor som spelas upp på en iPod medan gästerna äter Sound of the Sea, en tallrik med skaldjur serverad med skum på toppen av en ”strand” av tapioka, brödsmulor och ål. Andra sensoriska komponenter inkluderar ”lukten av Schwarzwald” som ackompanjerar en kirschglass.