Nyhetsbyråer

En nyhetsbyrå är en organisation som samlar in, sammanställer och distribuerar nyheter och information till media, företag och organisationer över hela världen. Nyhetsbyråerna spelar en viktig roll i dagens samhälle, eftersom de ger en snabb och tillförlitlig tillgång till nyheter från hela världen.

En nyhetsbyrås huvuduppgift är att samla in nyheter från olika källor, inklusive andra medier, presskonferenser, regeringskällor, och ögonvittnen. De väljer ut vilka nyheter som är mest relevanta och intressanta, och skriver sedan artiklar som beskriver händelserna på ett objektivt och informativt sätt.

När artiklarna är skrivna skickar nyhetsbyråerna ut dem till sina kunder, som kan vara mediebolag, företag, myndigheter och organisationer över hela världen. Dessa kunder använder sedan nyheterna för att skapa sina egna artiklar, rapporter och pressmeddelanden, vilket ger dem tillgång till viktig information om vad som händer runt om i världen.

Nyhetsbyråerna erbjuder också en mängd olika andra tjänster till sina kunder, inklusive foton, videor, och statistik om olika ämnen. De kan också skräddarsy nyhetsflöden för att passa deras kunders behov och intressen.

Det finns ett antal olika nyhetsbyråer runt om i världen, var och en med sina egna specialiteter och fokusområden. De mest kända och inflytelserika nyhetsbyråerna inkluderar Reuters, Associated Press (AP), Agence France-Presse (AFP) och Bloomberg News.

Nyhetsbyråerna är avgörande för att säkerställa att människor runt om i världen har tillgång till pålitliga och relevanta nyheter. Genom att samla in och distribuera information från olika källor, hjälper de till att skapa en mer öppen och transparent värld där människor kan ta välgrundade beslut baserade på faktisk information.

Lista över Nyhetsbyråer

Agence France-Presse (AFP)

Fransk nyhetsbyrå med huvudkontor i Paris. AFP är en av de största nyhetsbyråerna i världen och tillhandahåller nyhetsbevakning på flera språk och över olika ämnen.

Agence Havas

Fransk nyhetsbyrå som grundades på 1800-talet. Idag ingår den i Vivendi-gruppen och ger nyhetsbevakning över hela världen.

Agenzia Nazionale Stampa Associata (ANSA)

Italiens största nyhetsbyrå, med huvudkontor i Rom. ANSA tillhandahåller daglig nyhetsbevakning, bilder och videoklipp till medier i Italien och runt om i världen.

Agenzia Stefani

Detta var en italiensk nyhetsbyrå som grundades år 1853. Numera ingår den i ANSA.

Algemeen Nederlands Persbureau (ANP)

En av de ledande nyhetsbyråerna i Nederländerna, med kontor i Amsterdam. ANP tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på nederländska och engelska.

Associated Press (AP)

Amerikansk nyhetsbyrå med huvudkontor i New York. AP tillhandahåller global nyhetsbevakning på flera språk och är en av de mest inflytelserika nyhetsbyråerna i världen.

Australian Associated Press (AAP)

Australisk nyhetsbyrå som grundades 1935. AAP tillhandahåller daglig nyhetsbevakning och bilder till medier i Australien och Nya Zeeland.

Belga

Belgisk nyhetsbyrå med huvudkontor i Bryssel. Belga tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på flera språk och är den ledande nyhetsbyrån i Belgien.

Bloomberg L.P.

Amerikanskt multinationellt finansnyhetsföretag med huvudkontor i New York. Företaget tillhandahåller finansiell information, nyhetsbevakning och analys.

Deutsche Presse-Agentur (DPA)

Tysklands största nyhetsbyrå med huvudkontor i Berlin. DPA tillhandahåller global nyhetsbevakning på tyska och flera andra språk.

ESNA

Spansk nyhetsbyrå som specialiserar sig på nyheter från Nordafrika och Mellanöstern.

Finska Notisbyrån (FNB)

Finländsk nyhetsbyrå som tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på finska och svenska.

Förenade Landsortstidningar (FLT)

Svensk nyhetsbyrå som grundades 1938. FLT tillhandahåller nyhetsbevakning för lokala och regionala tidningar.

Integrated Regional Information Networks (IRIN)

Nyhetsbyrå som fokuserar på humanitära kriser och utvecklingsfrågor.

Inter Press Service (IPS)

Global nyhetsbyrå som fokuserar på utvecklingsfrågor, globala samarbeten och miljöproblem.

Liberala Nyhetsbyrån (LNB)

Svensk nyhetsbyrå med en liberal politisk inriktning. LNB tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på svenska.

Norsk Telegrambyrå (NTB)

Norges största nyhetsbyrå, med huvudkontor i Oslo. NTB tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på norska och engelska.

Nya Kina

Kinas officiella nyhetsbyrå, grundad 1931. Nya Kina tillhandahåller nyheter och information om Kina på flera språk.

Nyheter i Norr

Svensk nyhetsbyrå som fokuserar på nyheter från Norrland.

Nyhetsbyrån Direkt

Svensk ekonomisk nyhetsbyrå som tillhandahåller nyhetsbevakning om företag och ekonomi.

Nyhetsbyrån Siren

Svensk nyhetsbyrå med fokus på ekonomi och finans.

Presstelegrambolaget (PTT)

Var en svensk nyhetsbyrå som var verksam mellan åren 1895 och 1970.

Reuters

Brittisk nyhetsbyrå med huvudkontor i London. Reuters är en av de största och mest inflytelserika nyhetsbyråerna i världen och tillhandahåller nyhetsbevakning på flera språk.

Ritzau

Danmarks största nyhetsbyrå med huvudkontor i Århus. Ritzau tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på danska och engelska.

Svenska nyhetsbyrån (SNB)

Var en svensk nyhetsbyrå som var verksam mellan åren 1943 och 1973.

Svenska Telegrambyrån (ST)

Var en svensk nyhetsbyrå som var verksam mellan åren 1907 och 1989.

Sveriges Nyheter (SvN)

Var en svensk nyhetsbyrå som var verksam mellan åren 1938 och 1980-talet.

Tanjug

Serbiens största nyhetsbyrå med huvudkontor i Belgrad. Tanjug tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på serbiska och engelska.

Thomson Reuters

Multinationellt finansnyhetsföretag med huvudkontor i Toronto och New York. Thomson Reuters tillhandahåller finansiell information, nyhetsbevakning och analys.

TT Nyhetsbyrån (TT)

Sveriges största nyhetsbyrå med huvudkontor i Stockholm. TT tillhandahåller daglig nyhetsbevakning på svenska och engelska.

United Press International (UPI)

Amerikansk nyhetsbyrå med huvudkontor i Washington DC.