Oktoberfest

Oktoberfest är en årlig ölfestival som hålls i München, Tyskland och har blivit en av världens mest kända festivaler. Festivalen pågår i cirka två veckor från slutet av september till början av oktober varje år och lockar miljontals besökare från hela världen.

Vad är Oktoberfest

Oktoberfest är en av de mest kända festivalerna i världen och en ikonisk del av tysk kultur. Festivalen är en viktig tradition i München och lockar miljontals besökare från hela världen varje år. Oktoberfestens historia går tillbaka till 1810 när det hölls för att fira bröllopet mellan kronprins Ludwig av Bayern och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Sedan dess har festivalen vuxit till att bli en av de största ölfestivalerna i världen och en massiv turistattraktion.

Under Oktoberfesten bär kvinnor traditionellt Dirndl medan männen traditionellt bär Lederhosen. Öltälten är huvudattraktionen på festivalen och det är vanligt att se människor i dessa traditionella bayerska kläder som leder sång och dans i tälten. Ölutskänkningen sker i särskilda tält som rymmer upp till tiotusen gäster. Ölet som serveras är bärnstensfärgat och smakrikt, och det får bara tillverkas av lokala bryggerier i München. Festivalen erbjuder också en mängd olika matställen med klassiska tyska rätter som bratwurst, pretzels och schnitzel.

Oktoberfest är också en viktig ekonomisk drivkraft för München och området runt omkring, med många företag som drar nytta av turisternas besök under festivalen. Festivalen genererar en stor mängd intäkter för hotell, restauranger och butiker, och det är en av de största händelserna för turistnäringen i Tyskland.

Oktoberfesten har också expanderat utanför Tyskland och är nu en global händelse med liknande festivaler som hålls i länder som Argentina, Brasilien, Kanada, Hongkong, Norge, Palestina, Spanien och Sverige. Festivalen är en symbol för tysk kultur och en viktig del av landets historia och traditioner.

Oktoberfest i Sverige

Oktoberfest är en populär ölfestival i Tyskland som även firas runtom i världen, inklusive i Sverige. Göteborg, Stockholm, Lund och Uppsala är några städer som har haft eller kommer att ha en Oktoberfest.

I Göteborg arrangeras Oktoberfest på Heden under tre dagar i augusti 2023. Evenemanget erbjuder tysk öl, vin och mat, med levande musik och traditionella kläder som Lederhosen och Dirndl. Besökare kan välja mellan att betala entréavgiften eller boka en paketresa som inkluderar platsreservation och mat- och dryckespaket.

I Stockholm, på Gröna Lund, erbjuds en rafflande 5-kamp, middag i sann Oktoberfestanda, öl i mängder och en hejdundrande fest med storbandsunderhållning under nästan två veckor i september och oktober. Evenemanget är endast tillgängligt för personer över 18 år.

Lunds nations Oktoberfest firar i år sin 14:e upplaga och bjuder på en ölfest i tysk tema med långbord, korv, kringlor, ölsejdlar och sång i Lunds nations nedre gillestuga.

I Uppsala firas Oktoberfest med livemusik av storbandet Klaus Wunderschön und die Schwedenbomben och tysk mat på Botanika under två dagar i oktober. Besökare kan boka en plats och välja mellan olika aktiviteter som Shuffleboard, Dart, Corn Hole och PingPong.