Saint Patrick’s Day

Sankt Patricks dag, eller Lá Fhéile Pádraig på iriska, är en kulturell och religiös högtid som firas den 17 mars till minne av Sankt Patrick, Irlands skyddshelgon. Sankt Patricks dag blev en officiell kristen högtid på 1600-talet och firas av katolska kyrkan, anglikanska kyrkan, den östortodoxa kyrkan och den lutherska kyrkan. Högtiden firar ankomsten av kristendomen till Irland och hyllar den irländska kulturen och arvet i allmänhet.

Firandet innefattar vanligtvis offentliga parader och festivaler, traditionell irländsk musik och dans (céilithe) samt att bära gröna kläder eller kläder med klövermotiv. Firandet har också en koppling till alkoholkonsumtion, då de fasta som traditionellt sett hör till fastetiden upphävs på Sankt Patricks dag.

Sankt Patricks dag är en helgdag i Irland, Nordirland, den kanadensiska provinsen Newfoundland och Labrador (för statsanställda), och i det brittiska utomeuropeiska territoriet Montserrat. Högtiden firas också i många andra länder runt om i världen, speciellt bland irländska emigranter. Firandet har påverkats av irländska diasporan, speciellt i Nordamerika. Dock har det också funnits kritik mot Sankt Patricks dag för att ha blivit för kommersialiserad och för att ha spridit negativa stereotyper om irländarna.

Sankt Patrick var en kristen missionär och biskop i Irland under 400-talet. Enligt traditionen föddes han i Romerska Britannien och tillfångatogs av irländska sjörövare vid 16 års ålder. Han tillbringade sex år som fånge i Irland, innan han rymde och återvände till sin familj. Efter att ha blivit präst återvände han till Irland för att sprida kristendomen, och han är känd för att ha använt klövern för att förklara den heliga treenigheten för de irländska hedningarna.

Idag är det vanligt att bära gröna kläder eller kläder med klövermotiv på Sankt Patricks dag, då grönt är en färg som associeras med Irland. Gröna band och klövrar har burits på högtiden sedan 1680-talet, och färgen har sedan dess kommit att förknippas med Sankt Patricks dag och irländsk kultur.