Formex

Formex är en av de viktigaste mötesplatserna för nordisk inredningsdesign och har anordnats sedan 1960, två gånger per år, vecka 3 i januari och vecka 34 i augusti. Mässan samlar nationella och internationella inköpare, agenter, grossister, importörer, formgivare, producenter och media från hela inrednings- och presentbranschen. Formex har åtta olika produktområden som sträcker sig från inredning, design, presenter, delikatesser, barnprodukter, mode och accessoarer.

Mässan är placerad i två hallar på Stockholmsmässan, hall A och hall C, och varje hall är uppdelad i olika produktområden. I hall A finns området Scandinavian Living & Dining som är ett internationellt riktmärke inom design och interiör med nordiska form- och materialval som gemensam nämnare. Här ryms även allt som förgyller upplevelsen kring det dukade bordet. I hall A finns även den nya avdelningen Craft & Creative som erbjuder mindre monterlösningar till hantverk och design i småskalig produktion. Dessutom finns avdelningen Design Talents som är för nya talanger där fristående designer och designgrupper kan sälja och visa upp sina produkter för inköpare, samarbetspartners, producenter och press/media.

I hall A finns även området Lifestyle Living som riktar sig till inköpare och besökare som fokuserar på kommersiell design och tar temperaturen på aktuella trender inom inredning och design för hemmet. I hall C finns området Baby, Kids & Toys som presenterar produkter för barn i alla åldrar inom inredning, presenter, kläder, leksaker och mjukdjur. Dessutom finns området Garden & Mixed Living som presenterar atmosfärsskapande produkter för handeln inom både trädgård och inredning.

Nyheten inför mässan i augusti 2023 är satsningen på ett nytt segment – vintage! Där säljare av kläder, inredning, möbler eller annat som har ett andrahandsvärde har möjlighet att vara med på Formex i augusti 22-25, 2023 och hitta nya återförsäljare för sina produkter på Nordens största mötesplats för inredning och design.

Formex är en plattform för att ge de allra bästa förutsättningarna för morgondagens formgivare och designers och ger besökare och medierepresentanter möjlighet att mötas och se nyheter, trender, inspiration och kunskap i form av utställningar och föredrag.

Formex Design Talents

Formex Design Talents är en spännande möjlighet för nya och lovande designers att etablera sig på den nordiska inredningsmarknaden. Juryn väljer ut 25 designers som får chansen att visa upp sina produkter och designlösningar på en speciellt utformad avdelning på Formex-mässan. Design Talents-avdelningen är planerad på ett arkitektoniskt spännande sätt och utställarna får en 6 kvm stor monteryta att inreda efter eget tycke och smak.

Formex-juryn tittar på produkterna utifrån nyhetsvärde gällande idé och form och försöker få en bra mix av produktslag på mässan. Varje år utser juryn en vinnare till priset Best In Show, som är ett designpris för den formgivaren som utmärker sig lite extra av alla designtalanger. Vinnaren presenteras för pressen på Formex scen och får en monterplats värd 15 000 kr till nästkommande mässa och redaktionellt innehåll på formex.se och i sociala medier.

Att vara en del av Design Talents på Formex kan hjälpa nya designers att etablera sig på marknaden, få uppmärksamhet för sina produkter och bygga viktiga kontakter inom inredningsbranschen. Det är en spännande chans för morgondagens designstjärnor att visa upp sin kreativitet och talang.

Stockholmsmässan

Stockholmsmässan, även kallad Älvsjömässan, är Sveriges största mäss- och kongressanläggning med en yta på 114 000 kvadratmeter, varav 70 000 kvadratmeter är utställningsyta. Varje år arrangerar man cirka 70 branschledande mässor och 90 kongresser, vilket gör Stockholmsmässan till den största mässaktören i Norden. Anläggningen ligger vid pendeltågsstationen i stadsdelen Älvsjö i södra Stockholm.

Stockholmsmässan grundades 1942 under namnet S:t Eriks-Mässan av bröderna Börje och Folke Claeson. Efter att ha hyrt Kungliga tennishallen vid Storängsbotten i Stockholm öppnade man den första mässan. År 1966 insåg man att man behövde en större anläggning och valde då att bygga i Älvsjö. Anläggningen invigdes av kung Gustav VI Adolf den 20 mars 1971 och har sedan dess byggts ut och renoverats.

Stockholmsmässan har varit värd för några av världens största medicinska kongresser, såsom ESC – The European Society of Cardiology Congress och EASD – European Association for the Study of Diabetes. Dessutom arrangeras kända mässor som Antikmässan, Stockholm Furniture & Light Fair och Allt för sjön, bland många andra.

Utöver mässor och kongresser erbjuder Stockholmsmässan även eventservice som levererar monterutrustning och tjänster till utställare och arrangörer på och utanför mässan. Man har också försett Sverige med ett provisoriskt sjukhus under coronaviruspandemin 2020, när en del av anläggningen användes som fältsjukhus.

Stockholmsmässan ägdes tidigare av Mässfastigheter i Stockholm AB och Stockholms Handelskammare, men sedan den 23 mars 2021 är anläggningen helägd av Stockholms stad. Varje år besöks Stockholmsmässan av drygt en miljon besökare, och dess besökare, utställare och arrangörer bidrar årligen med cirka 3-4 miljarder kronor till näringslivet i Stockholmsregionen.